Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Siv raser over Ernas overraskelse

Les siste utgave av Dagbladet-tegneserien "Miniminister".

Dagbladet sparker i gang 2020 med en ny tradisjon, laget av den eminente tegneserieskaperen Flu Hartberg («Fagprat», «Moderator»).

Hver lørdag vil leserne få stifte nærmere bekjentskap med Hartbergs splitter nye univers.

– «Miniminister» er mitt forsøk på å lage en «My little pony»-versjon av Norges regjering. Å gjøre norsk politikk så enkelt, så skjært ned til beinet, at alle skal kunne henge med. Et slags søtt røntgenbilde av den politiske hverdagen, sier Hartberg til Dagbladet.

Lar seg fascinere

I «Miniminister» kan man risikere å treffe på alle slags offentlige personer, forteller illustratøren.

- Alt er mulig. Fra Lars Monsen og Durek til Snåsamannen, men foreløpig blir man kjent med Erna Solberg og hennes nærmeste. Særlig Sylvi Listhaug. Hun har jo ny jobb og synes det er veldig kult.

Hartberg lar seg ofte fascinere av Solbergs regjeringskonstellasjon, sier han.

- Jeg synes lenge at ting var blitt kjedelig, men etter Sylvis Facebook-post begynte det å dra seg til. Erna i seg selv er ikke så underholdende, men sånn er det ofte: Hovedpersonen er streit, men omringet av en gjeng med snålinger. Det stemmer jo bra.

Erfaren tegner

Hartbergs illustrerte absurditeter er velkjente i Dagbladet. Fra 2007 til oktober 2019 preget han tegneserieseksjonen med den samfunnssatiriske stripen «Fagprat», siden utgitt som samlebøker. Tekstene fra Dagbladets helgekommentatorer illustreres også av Hartberg. På lørdager har tegneseriekollektivet Dongery Klikker, bestående av Hartberg, Bendik Kaltenborn og Kristoffer Kjølberg, utforsket store og små norske avisoverskrifter.

Kulturredaktør Sigrid Hvidsten er storfornøyd med å ha Flu Hartberg tilbake på fast plass på tegneseriesidene i Dagbladet.

- Flu Hartberg er en av Norges fremste serieskapere. Jeg er utrolig stolt over at han tegner hos oss i Dagbladet, som har lange tradisjoner for politisk satire. «Miniminister» er helt unik og jeg gleder meg veldig til å se hva Hartberg, og ikke minst regjeringen, finner på framover. De skal nok få brynt seg. Jeg sier som Sylvi i første utgave av «Miniminister»: Sorry, Erna!

Sjekk ut fjerde utgave av «Miniminister» ovenfor!