Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Mot slutten for Solbergs store politiske prosjekt:

Siv risper Erna med kniven

Erna Solberg har fått kniven på strupen. Hvis ikke statsministeren går med på en ny kravliste fra Frp, tar Siv Jensen med seg partiet ut av regjeringen. Det går mot slutten for Ernas store politiske prosjekt.

PÅ OFFENSIVEN: Siv Jensen og Frp skal legge fram en kravliste som vil kunne splitte firepartiregjeringen. Foto: Lars Eivind Bones
PÅ OFFENSIVEN: Siv Jensen og Frp skal legge fram en kravliste som vil kunne splitte firepartiregjeringen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Kommentar

Det ble aldri noe fart på regjeringen Solberg da den utvidet seg selv med Venstre og KrF. Riktignok ble Erna Solberg store visjon om en borgerlig flertallsregjering realisert, men gleden ble kortvarig. Eller rettere: Gleden var der aldri. Onsdag felte Siv Jensen dommen, og den var knusende: Regjeringen er en grå masse, den er kjedelig og skaper ingen begeistring. Ingen av partiene er til å kjenne igjen, og slett ikke Frp. Sa Siv.

En så iskald og dømmende karakteristikk av egen regjering, er enestående i norsk politisk historie. Særlig fordi den framsettes av en sittende statsråd og partileder. En nøkkelfigur i regjering. Under normale omstendigheter kan ingen statsminister finne seg i en så illojal kritikk.

Men det gjelder andre regler for Solbergs firepartikoalisjon. I stedet for å opptre som en samlet vilje, er regjeringen et pågående politisk seminar som spriker i alle retninger, og der alle snakker i munnen på hverandre. Her er det bare å minnes bompengesaken der Erna Solberg stilte kabinettsspørsmål innad i regjeringen – på en pressekonferanse.

- BEGERET ER FULLT: På vei inn til det dramatiske gruppemøtet til Frp på Stortinget, kommer ikke Siv Jensen med nye uttalelser, men refererer til Dagbladets sak hvor hun truer med å trekke Frp ut av regjering. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Stemningen var opphetet på Frps gruppemøte på Stortinget onsdag ettermiddag. Regjeringens beslutning om å hente hjem en IS-kvinne og hennes to barn, har skapt en eksplosiv reaksjon i store deler av Frp. Motstanden mot deltakelse i Solberg-regjeringen har de siste månedene bygd seg ytterligere opp etter striden om bompenger.

Resultatet av møtet tyder på at Siv Jensen er i ferd med å gi etter for ropene om å kutte båndene til Erna, KrF og Venstre. Partiet skal nå utarbeide en kravliste som må innfris om Frp fortsatt skal være med i regjering. Det handler ikke lenger bare om å hente hjem en IS-kvinne, en sak der FrP tok dissens i regjeringen. Nå skal misnøyens plattform utvides, konkretiseres og presenteres som et ultimatum. Som Siv Jensen sa det på en pressekonferanse etter gruppemøtet: «Det er opp til Erna om hun vil ta våre krav på alvor. Vårt beger er fullt».

Her trues statsministeren til en meget krevende – om ikke umulig – politisk linedans. Skal Frp bli mer synlig må det skje ved en endring av politikken. Tida er i ferd med å renne ut for mer symbolske innrømmelser og tilrettelegginger. Men å bukke for Frp's krav innebærer samtidig å gjøre de minste koalisjonspartiene enda mer usynlig og ubetydelige. Og på meningsmålingene er KrF og Venstre nesten utslettet allerede.

Derfor må vi holde døra åpen for at det som skjer er et styrt brudd med regjeringen fra Frp's side. Partiet skal i to uker jobbe fram kravlista, ikke minst med deltakelse fra de svært utålmodige fylkespartiene og lokallagene. Det kan selvfølgelig hende at dette blir en gjentakelse av et spill Frp behersker godt: Å blåse seg opp, stille krav, få oppmerksomhet og markere sin politiske identitet.

Det indre presset i partiet taler mot det. På den annen side blir det avgjørende hva Siv Jensen mener og gjør. Hennes autoritet innad er formidabel, og på nåværende tidspunkt er det ingen som kan true hennes lederskap. Jensen vet at en hverdag uten operativ politisk makt er mer grå og vanskelig enn hva de mest høyrøstede i partiet vil ha det til. Å sitte i regjering er politikkens gullpokal, selv om det også er en vandrepokal.

Hva så med Erna Solberg og regjeringen om Frp bryter ut? På Stortinget er det et borgerlig flertall, og det er derfor mest sannsynlig at Høyre, Venstre og KrF fortsetter som en mindretallsregjering. Skal Jonas Gahr Støre bli statsminister før valget om snaut to år, krever det at enten V eller KrF skifter side. Sjansen for det er så nær null det er mulig å komme.

Enda en Erna-regjering vil være svak og leve et farlig liv på Stortinget. Det vil nok fortsatt være politisk sammenfall med Frp i mange saker, men Siv Jensen vil også ha et formidabelt markeringsbehov fram til valget. Fra venstresiden vil det være lite hjelp å vente. Der venter partiene på at regjeringen skal gå i oppløsning innenfra. Det ønsket har nå rykket nærmere en realisering.