Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sivert Høyem langer ut mot norsk indierock

Kaller det «middelmådig» og «en musikalsk blindgate».

INGEN INDIEFAN: Tidligere Madrugada-vokalist Sivert Høyem skulle ønske flere norske artister spilte ren rockemusikk.
Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
INGEN INDIEFAN: Tidligere Madrugada-vokalist Sivert Høyem skulle ønske flere norske artister spilte ren rockemusikk. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

(Dagbladet): Den tidligere Madrugada-vokalisten Sivert Høyem gir denne uken ut sitt sjette soloalbum. Han er frustrert over at ikke flere norske artister spiller renskåret rockemusikk.

- Det er altfor lite rock for tiden, det er jo bare indie og metal som gjelder. Jeg insisterer på at jeg spiller rock. Det er en renere og ærligere kunstform, sier Høyem til Dagbladet.

- Musikalsk blindgate På platen, som han framførte flere låter fra under en releasekonsert i avgangshallen på Oslo S i går ettermiddag, har Høyem jobbet med den svenske produsenten Ulf Ivarsson, kjent for sitt arbeid med Thåström. Sammen har de laget en plate som Høyem mener representerer noe annerledes i det norske musikklandskapet. Et landskap han mener i for stor grad er preget av indierock, sjangeren han i et intervju med NTB tidligere denne uka kalte «puslete, innadvendt, og en musikalsk blindgate.»

- Rocken handler om energi, følelser og drifter. Den handler om å være ærlig om hva det vil si å være menneske. Rocken er et hederlig uttrykk. Mens indie er et gjennomført hvitt middelklasseuttrykk, og et middelmådig uttrykk, utdyper Høyem overfor Dagbladet.

Egen Spellemannpris Begrepet «indie» oppstod som en betegnelse på artister og plateselskap som opererte uavhengig av musikkbransjens store internasjonale aktører. Etterhvert ble begrepet også brukt som musikalsk sjanger, og favnet artister som Pavement, Pixies og Sonic Youth.

I år var «indie» en av kategoriene da Spellemannprisen ble utdelt i Stavanger. I forkant av prisutdelingen fortalte styreleder i Spellemann, Marte Thorsby, til Dagbladet at dette har blitt en stor sjanger internasjonalt.

- Kjedelig med streit rock Ingen av artistene som var Spellemann-nominert i kategorien vil vedgå at de føler seg truffet av kraftsalvene fra Høyem.

- Disse beskrivelsene passer best på indie som ble laget for 6-8 år siden. Da var det nok en del artister som ikke kunne spille, og som var mer opptatt av å presentere et sound, sier Jens Carelius bandet Atlanter.

Han er nå i USA, hvor Atlanter blant annet skal spille på bransjetreffet SXSW i Austin, Texas.

- Jeg synes ofte det er relativt kjedelig med streit rock, og jeg synes indie har sin plass. Sjangeren kan være med på å definere det kreative spillerommet, og musikk som ikke så lett kan settes i bås. Mye streit rock er kjempebra, men jeg synes det mer spennende musikk i krysningsfelt mellom forskjellige sjangre, sier Carelius.

- Mindre pretensiøst Sturla Ulvenes Kverneng og bandet Hvitmalt Gjerde var også nominert til Spellemannpris i kategorien.

- Dette er hans mening og jeg har ikke noe problem med den. Men når jeg tenker på indie tenker jeg først og fremst på bandet Pavement. De er ikke så pretensiøse og lar være å legge opp til allsangrefrenger.

KRYSNINGSFELT: Jens Carelius i Atlanter på Hovescenen i 2013 Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
KRYSNINGSFELT: Jens Carelius i Atlanter på Hovescenen i 2013 Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

Han føler seg ikke truffet av kritikken fra Høyem.

- Det er jo vanskelig å vite hva han regner som rock og hva han regner som indie. Det er det vel ingen som vet, sier Kverneng.

Bergensbandet Young Dreams, som vant Spellemannprisen i indiekategorien, har ikke ønsket å kommentere saken.  

KONSERT I AVGANGSHALLEN: Sivert Høyem hadde releasekonsert for sitt nye album i avgangshallen på Oslo S i går ettermiddag.
KONSERT I AVGANGSHALLEN: Sivert Høyem hadde releasekonsert for sitt nye album i avgangshallen på Oslo S i går ettermiddag. Vis mer
INDIELEGENDER: Pavement, her ved Stephen Malkmus. Foto: Anders Grønneberg
INDIELEGENDER: Pavement, her ved Stephen Malkmus. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling