Kongehuset:

Sivilombudsmannen slakter Sanners konge-hemmelighold

Tar et kraftig oppgjør med Kommunal- og moderniseringsdepartementets hemmelighold av Skaugum-dokumenter.

FÅR KRITIKK: Statsråd Jan Tore Sanner i kommunal- og moderniseringsdepartementet får hard medfart av sivilombudsmannen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Statsråd Jan Tore Sanner i kommunal- og moderniseringsdepartementet får hard medfart av sivilombudsmannen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet søkte i november 2015 om innsyn hos Kommunal- og moderniseringsdepartementet i en tilstandsrapport om Skaugum gård, kronprins Haakons bosted, fra 2001 til 2002.

Forespørselen om innsyn ble avslått av Kommunal- og moderniseringsdepartementet to ganger. Avslaget ble begrunnet med at «dokumentet inneholder opplysninger som vil kunne lette gjennomføringen av straffbare handlinger».

Kritikk

Dagbladet klaget avslaget inn til Sivilombudsmannen, som er uenig i Kommunal- og moderniseringsdepartementets avgjørelse. Sivilombudsmannen har krevd at departementet gir innsyn i vesentlige deler av tilsynsrapporten.

I sin vurdering kommer sivilombudsmann Aage Thor Falkanger med krass kritikk mot departementet.

Sivilombudsmannen slår blant annet fast at:

  • Saken har vært mangelfullt behandlet på flere områder.
  • Saken etterlater tvil om departementet ved den første behandling av innsynsbegjæringen foretok en tilstrekkelig vurdering (…).
  • Ombudsmannen har kritiske merknader til departementets behandling av innsynskrav i graderte opplysninger og saksbehandlingen for øvrig.
  • Departementet bes om å innrette sine rutiner slik at lignende tilfeller ikke oppstår.

«Selv om det nå er gitt innsyn i vesentlige deler av rapporten, stiller ombudsmannen spørsmål ved om departementet gjorde en tilstrekkelig grundig vurdering av innsynsspørsmålet ved sin første behandling av innsynsbegjæringen 18. november 2015, blant annet ved at det var holdt tilbake informasjon som vanskelig kunne være egnet til å lette straffbare handlinger. Som et av flere eksempler kan det vises til at informasjon om malingsavflassing og fukt på bad ble holdt tilbake etter den første vurderingen», heter det blant annet i vedtaket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer