FÅR KRITIKK: Statsråd Jan Tore Sanner i kommunal- og moderniseringsdepartementet får hard medfart av sivilombudsmannen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Statsråd Jan Tore Sanner i kommunal- og moderniseringsdepartementet får hard medfart av sivilombudsmannen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Kongehuset:

Sivilombudsmannen slakter Sanners konge-hemmelighold

Tar et kraftig oppgjør med Kommunal- og moderniseringsdepartementets hemmelighold av Skaugum-dokumenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dagbladet søkte i november 2015 om innsyn hos Kommunal- og moderniseringsdepartementet i en tilstandsrapport om Skaugum gård, kronprins Haakons bosted, fra 2001 til 2002.

Forespørselen om innsyn ble avslått av Kommunal- og moderniseringsdepartementet to ganger. Avslaget ble begrunnet med at «dokumentet inneholder opplysninger som vil kunne lette gjennomføringen av straffbare handlinger».

Kritikk

Dagbladet klaget avslaget inn til Sivilombudsmannen, som er uenig i Kommunal- og moderniseringsdepartementets avgjørelse. Sivilombudsmannen har krevd at departementet gir innsyn i vesentlige deler av tilsynsrapporten.

I sin vurdering kommer sivilombudsmann Aage Thor Falkanger med krass kritikk mot departementet.

Sivilombudsmannen slår blant annet fast at:

  • Saken har vært mangelfullt behandlet på flere områder.
  • Saken etterlater tvil om departementet ved den første behandling av innsynsbegjæringen foretok en tilstrekkelig vurdering (…).
  • Ombudsmannen har kritiske merknader til departementets behandling av innsynskrav i graderte opplysninger og saksbehandlingen for øvrig.
  • Departementet bes om å innrette sine rutiner slik at lignende tilfeller ikke oppstår.
SIVILOMBUDSMANN: Aage Thor Falkanger har permisjon fra jobben som høyesterettsdommer for å være sivilombudsmann. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SIVILOMBUDSMANN: Aage Thor Falkanger har permisjon fra jobben som høyesterettsdommer for å være sivilombudsmann. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

«Selv om det nå er gitt innsyn i vesentlige deler av rapporten, stiller ombudsmannen spørsmål ved om departementet gjorde en tilstrekkelig grundig vurdering av innsynsspørsmålet ved sin første behandling av innsynsbegjæringen 18. november 2015, blant annet ved at det var holdt tilbake informasjon som vanskelig kunne være egnet til å lette straffbare handlinger. Som et av flere eksempler kan det vises til at informasjon om malingsavflassing og fukt på bad ble holdt tilbake etter den første vurderingen», heter det blant annet i vedtaket.

«Deler av dette materialet inneholdt opplysninger med selvstendig informasjonsverdi, og det skulle vært gitt innsyn i disse opplysningene ved departementets første behandling av innsynsbegjæringen», står det videre.

Sivilombudsmannen reagerer også på at Dagbladet, som ba om innsyn i november 2015, ikke fikk innsyn i de delene av dokumentet avisa hadde krav på før i slutten av juli/begynnelsen av august 2016.

«Departementet bes innrette sine rutiner i tråd med ovennevnte kritikk, slik at lignende tilfeller ikke oppstår».

Skaugum gård eies og disponeres privat av kronprins Haakon, men det er staten og skattebetalerne som finansierer store deler av driften av gården gjennom overføringer over apanasjen og bevilgninger til Det kongelige hoff. En stor del, langt over halvparten, av den årlige apanasjen til kronprinsfamilien, er øremerket drift, vedlikehold og utbygginger på Skaugum gård.

Vil vurdere praksis

Kommunal- og moderniseringsdepartementet, ved kommunikasjonsrådgiver Sarah Pierstorff, skriver i en e-post til Dagbladet at de tar Sivilombudsmannens uttalelse til etterretning.

- Kommunal- og moderniseringsdepartementet vil vurdere praktiseringen og rutinene våre i innsynssaker i lys av Sivilombudsmannens kritikk.

- Har Kommunal- moderniseringsdepartementet gode nok rutiner for behandling av innsynsbegjæringer?

- Kommunal- og moderniseringsdepartementet har gode rutiner for behandling av innsynsbegjæringer, men vi vil vurdere praktiseringen i lys av Sivilombudsmannens kritikk, skriver Pierstorff .

SANNER PÅ SLOTTET: Her ankommer Jan Tore Sanner en gallamiddag på Slottet i mai. Foto: NTB Scanpix
SANNER PÅ SLOTTET: Her ankommer Jan Tore Sanner en gallamiddag på Slottet i mai. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Statsbudsjett

Dagbladet har tidligere skrevet hvordan Det kongelige hoff bruker av sine penger til forvaltning, drift og vedlikehold på de kongeliges private eiendommer, en praksis saksordfører for bevilgningene til kongehuset, Per Olaf Lundteigen (Sp), har slått fast at er i strid med Stortingets forutsetninger.

Når statsbudsjettet legges fram i morgen, torsdag, har Kommunal- og moderniseringsdepartementets statsråd Jan Tore Sanner varslet at departementet vil gi de kongelige ryggdekningen de trenger for å fortsette som før.

- Vi vil i statsbudsjettet for 2017 tydeliggjøre teksten i budsjettet slik at den enda mer eksplisitt dekker etablert praksis, sa statsråd Sanner til Dagbladet før sommeren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer