DEBATT

Sivilsamfunnets røster bør løftes frem, ikke begrenses

Justisdepartementets tildelingsbrev til Juss-Buss illustrerer hvor galt det kan gå når staten mangler bevissthet om frivillig sektors egenart.

FRIVILLIGHET NORGE: Frivillig sektor lever av lyst og dør av tvang, skriver artikkelforfatteren.
FRIVILLIGHET NORGE: Frivillig sektor lever av lyst og dør av tvang, skriver artikkelforfatteren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Juss-Buss har reagert sterkt på at de eksplisitt har blitt advart mot å bruke statstilskuddet de mottar av Justisdepartementet på rettspolitisk arbeid.

Justisdepartementet hevder på sin side at de sikrer at statstilskuddet brukes på det det er bevilget til. For å komme videre i diskusjonen må vi ta et steg tilbake å se på forholdet mellom stat, styring og frivillig sektor.

Det er bred politisk enighet i Norge om at frivilligheten skal være fri. Regjeringserklæringen sier at Regjeringen vil bidra til at frivilligheten vokser frem nedenfra, og blir friere fra politisk styring. Frivilligheten skal ha en selvstendig stilling i samfunnet. Dette er et ønske frivillig sektor deler.

Når det kommer pengestøtte inn i bildet, blir det straks mer komplisert. Blant noen politikere verserer det eksempelvis oppfatninger om at offentlig pengestøtte i seg selv er problematisk for frivillige organisasjoners frihet. Dersom organisasjonene heller fikk litt flere gaver fra private givere ville frivillighetens frihet bli bedre ivaretatt. Dette synet baserer seg på antagelsen om at det er giveren og ikke føringen giveren legger på støtten som er det vesentlige. Den snur med andre ord problemstillingen på hodet. For selvsagt er det slik at det er bindingene og ikke giveren som er det vesentlige. Et statlig driftsstilskudd uten bindinger gir bedre grunnlag for en fri frivillighet enn øremerkede prosjektmidler fra en privat stiftelse. Tilsvarende vil en privat donasjon uten bindinger bidra til en friere frivillighet enn aktivitetsmidler fra et offentlig organ.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer