FOR OG IMOT:  Siv Jensen.
FOR OG IMOT: Siv Jensen.Vis mer

Sivs desperate spill

Har Frp innført en klausul på sin politikk som sier "stryk det som ikke passer"?

Meninger

Frp setter regjeringens troverdighet på spill gjennom sin oppførsel i Syria-saken. Bråket startet en igjen lørdag, da Siv Jensen oppfordret til boikott av Stortingets Syria-forlik. Hun slo fast at Frp er imot avtalen, ba kommunene si nei og sa at jo flere som sier nei til bosetting, jo større sannsynlighet er det for at avtalen ikke blir gjennomført.

Integreringsminister Solveig Horne forsøker å bortforklare Siv Jensens utspill. Hun velger å tolke Jensen dithen at hver enkelt kommune skal vurdere sin kapasitet og at hun er enig i dette. Den går ikke. Ordene «si nei» er tydelige.

I en valgkamp vil partiene naturligvis minne om sine primærstandpunkter. Siv Jensen må gjerne presisere at Frp var imot avtalen, men det er noe annet enn å be kommunene si nei. Frp i regjering har forpliktet seg til å gjennomføre Stortingets Syria-vedtak. Siv Jensen har forsikret i Stortinget at Frp-statsrådene vil gjennomføre Syria-vedtaket. Det partilederen nå gjør, er at hun ber kommunene motarbeide hennes egen statsråd, Solveig Horne, som har ansvaret for å få bosatt flyktningene i kommunene.

Frp forsøker å være både for og imot flyktningeavtalen på en gang. Det er en helt umulig posisjon. Tror Frp på dette selv? Hvilket av de to budskapene er det Frp vil at ordførerne skal høre på? Har Frp innført en klausul på sin politikk som sier «stryk det som ikke passer»?

Regjeringens visestatsminister må klargjøre om hun er for eller imot implementeringen av Syria-forliket. Kamelen må svelges. Nå sitter den fast i halsen på regjeringen og truer med å kvele regjeringsprosjektet. Det er tydelig at Frp, eller store deler av Frp, lengter tilbake til opposisjon.

Erna Solberg lar det passere. Hun forsvarer Jensen, sier at hun må få lov til å drive valgkamp og kaller det et spørsmål om ytringsfrihet. Det er ikke det saken handler om. Det handler om at man må kunne stole på at regjeringen vil gjøre jobben Stortinget har bedt dem om å gjøre. Erna Solberg bør ikke tillate at denne tvilen blir skapt.

For Venstre og KrF må dette være vanskelig å leve med.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.