Sivs dristige ultimatum

Full splid i regjeringen tre uker før valget.

FERDIG: Finansminister og Frp-leder Siv Jensen oppdaterer oss etter pressekonferansen. Video: Henning Lillegård. Vis mer
Kommentar

Det kan bli regjeringskrise midt i valgkampen. Dramaet oppsto etter at Frp's ekstraordinære landsmøte i ettermiddag sa ja til en skisse til ny bompengepolitikk. Dragkampen om bompenger har pågått i regjeringen siden i vår og er på overtid. Siv Jensen var krystallklar etter møtet. Hun avviste bestemt at partiet vil fortsette å forhandle: Det er en grense for hvor lenge vi kan diskutere dette her. Nå er det opp til Venstre, sa hun.

Men Trine Skei Grande og Venstre sier blankt nei.

Dermed er det opp til Erna Solberg å løse striden. Det blir ikke lett. Venstre og Frp befinner seg på hver sin planet. Selv om regjeringen Solberg vil ha staten til å bidra med mer penger, løser ikke det konflikten mellom hennes to regjeringspartnere. De er rett og slett fundamentalt uenige i en sak som går rett i sjela hos de begge. Og det skjer i en valgkamp hvor begge partier sliter voldsomt og de to erfarne partilederne er under betydelig press fra sine egne.

Siv Jensen fikk det som hun ville i landsstyret. Men skissen som var til vurdering, var det slett ikke enighet om i regjeringen, slik det ble framstilt. Regjeringen hadde en ambisjon om å presentere en plan i forbindelse med partilederdebatten i Arendalsuka, men ble ikke enige. Det skal ha vært Venstre som sa nei, og de siste dagene har Frp og Venstre kranglet høylytt i all offentlighet.

I ettermiddag utfordret Siv Jensen sin regjeringspartner direkte: Nå er det opp til Venstre.

Står Venstre på sitt må Erna Solbergs sørge for å avklare, sa Jensen. Dermed stilte hun nærmest et ultimatum på vegne av statsministeren. Det er uvanlig, for å si det forsiktig. At Jensen oppfører seg såpass brutalt overfor lillesøster i regjeringen, illustrerer hvor dårlig stemningen er.

Begge hadde nok helst sett at den andre forsvant ut.

Det er vanskelig å se at Venstre har noe særlig å gå på når det gjelder en av sine viktigste fanesaker, selv om det er deler av planen partiet kan støtte.

Kravlista fra Frp vil koste milliarder og ha store budsjettimplikasjoner som må avklares i den siste budsjettkonferansen om bare ti dager. Blant annet skal staten ta en større del av regninga for kollektivutbyggingen. Det støtter også Venstre, men partiet kan ikke støtte en politikk som øker biltrafikken i byene.

Et av Frp's krav er nei til flere byvekstpakker. Det er lite realistiske. Flere er allerede på gang. I Oslo skal en ny vedtas en av de nærmeste ukene.

Når det gjelder bompenger har Frp velgerne på sin side. Klimaundersøkelsen fra forskningssentret Cicero viser at godt over 50 prosent er kritisk til å betale bompenger. Problemet er at Frp har lagt til rette for økt bompengebruk i regjering, blant annet gjennom en formidabel samferdselssatsing som partiet har skrytt av i seks år.

Frp er fortsatt bilens parti når det gjelder veiutbygging. Men bilistene vil ikke ta sin del av regningen. Det er nesten ubegripelig at partiet som for seks år sida sa de skulle fjerne alle bomringer, ikke forsto at motstanden ville ramme dem selv med en slik politikk.

Frustrasjonen blant Frp's tillitsvalgte rundt om i landet har vært merkbar lenge. Det toppet seg i helga da Sarpsborg Frp ga beskjed om at partileder Siv Jensen rett og slett ikke er velkommen til byen under valgkampen. I Sarpsborg som i flere andre byer, fortviler Frp-ere over velgerflukten til bompengepartiet. Det er jo Frp som er originalen, og det var jo Frp som skulle innkassert den misnøyen. I stedet sitter partiet med regjeringsansvar og får skylda. Også i Frp-bastionen Møre og Romsdal er det dyp uro.

Det er alvorlig nok at partiet i storbyene har rekordlav oppslutning, men når velgerne i kjerneområdene rundt om i landet svikter, vitner det om en krise som ikke bare handler om bompenger. For det er langt ifra de nyetablerte bompengepartiene alene som stjeler velgere; de stiller ikke lister i mer enn 11 kommuner. I et lokalvalg preget av opprør mot sentralisering, reformer og nedleggelser, er det Senterpartiet som fosser fram. Det er Sp som plukker mange av stemmene Frp i tidligere valg har appellert til, velgere som mener seg overkjørt av sentralmakt og rikspolitikere i Oslo uten kunnskap om distriktene.

Å snakke foraktfullt om «politikerne» som de andre, pleide å være Frp's yndlingsøvelse, ikke minst Carl I. Hagens. Nå er det Trygve Slagsvold Vedums glansnummer og Frp er blitt som de andre.

Erna Solbergs flertallsdrøm er i ferd med å bli et mareritt for tre av fire deltakere i prosjektet. Både Frp og Venstre er inne i en langvarig og vedvarende krise. Tidligere statssekretær for Frp, Ove Vanebo, sa nylig til Dagbladet at han trodde det var mer sannsynlig at Frp gikk ut av regjering før neste stortingsvalg enn at de blir. Kilder nær Siv Jensen avfeier slike spekulasjoner og mener Jensen og hennes støttespillere fortsatt har full kontroll. Men at partiet er i en dyp krise, er en realitet. Tallene taler for seg.

Men Siv Jensen ser ingen løsning i å gå ut av regjering. Det kan det hende Venstre gjør.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.