Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Sivs drømmedame

Sylvi Listhaug skarpslipes som politiker. Hun skal opp og fram i Frp.

PÅ VEI OPP: Frp´s landbruksminister Sylvi Listhaug. Her med Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
PÅ VEI OPP: Frp´s landbruksminister Sylvi Listhaug. Her med Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer
Kommentar

Landbrukspolitikk metter ikke lenger Sylvi Listhaugs politiske mage. Hun er på leting etter nytt beite.

Det skjedde en eller annen gang i høst. Plutselig var landbruksministeren overalt - om absolutt alt. I august ville hun gi pengepremie til elever som velger ekspressløp gjennom videregående skole. I september ville hun skrote teoridelen i yrkesfag, hun frontet partiets kamp for søndagsåpne butikker og sammenlignet eiendomsskatt med rus. Etter valget skrudde hun opp temperaturen enda et hakk. I oktober mente hun at Oslos byregjering bygger en «mental Berlin-mur» mellom øst og vest. I november gjøv hun løs på «godhetstyranniet». Innimellom alt dette har hun hatt tid til å kjempe flere landbruksslag, mot boplikt, mot eksportstøtte til Jarlsbergost og for elleville julematpriser. Jo heftigere debatt, jo bedre trives Sylvi Listhaug.

Hun er utsendt av partiledelsen for å synliggjøre bredde og kunnskap, og vise at hun kan håndtere flere saksfelt enn sitt eget. Listhaug skal opp og fram. Hvorfor partiledelsen har blinket ut nettopp Listhaug, er ikke vanskelig å se. Hun er en god politiker. En vestlandsk breial, tøff og uredd superpopulist. Listhaug går rett i strupen. Motstanderen gis aldri et poeng. Budskapet er enkelt, tydelig og urokkelig. Det finnes ikke rom for tvil. Bare Sylvi Listhaug kan smile strålende mens hun belærer en preses i Den norske kirke om hva Jesus ville ha gjort, uten å merke rystelsene fra porselenskoppe-skjelvet i de møblerte hjem. Bare denne landbruksministeren kan stå stødig i Debatten på NRK og juble over at norsk juleribbe endelig er blitt billigere enn hundemat.

Listhaug definerer seg selv som verdikonservativ, opptatt av familieverdier og kristen kulturarv. Det har hun understreket i intervjuer med ultrakristne Visjon Norge og Korsets Seier denne høsten. Før hun kom i regjering mente hun klimaendringer var noe som venstresida hadde funnet på for å straffe bensinkunder. Seinere har hun unngått å svare på hva hun mener om klimasaken. Hun passer profilen som en amerikansk erkerepublikaner i Norge.

Landbruksministeren er født på 70-tallet, men milevis unna sin generasjons urbane ironikere. Satire og sarkasme preller av. Hva andre måtte mene om henne, later ikke til å bry henne. Hun har flytta ut av bygda, men bygda har ikke flytta ut av henne. Hun har den distrikts-Frp-appellen, noe som er en fordel, siden Frp egentlig aldri har vært noe by-parti. En lærerutdannet, sunnmørsk odelsjente som har jobbet på sykehjem er lett å identifisere seg med for velgerne på grasrota, ikke minst for kvinner. Men Sylvi Listhaug er også toppskolert innenfor makt, politikk og kommunikasjon, etter å ha vært seniorrådgiver i First House, sosialbyråd i Oslo kommune og nå statsråd i to år. Imaget er folkelig og anti-elitistisk, men hun tilhører selvsagt den ypperste makteliten i Norge. Det er slik den ser ut for tida.

Sylvi Listhaug er en mer komplett Frp-er enn hele guttegjengen i stortingsgruppa til sammen. Hun er frisk i uttalelsene, men ikke like drøy som Per Sandberg, Christian Tybring-Gjedde eller Carl I. Hagen kan være. Siv Jensen har lenge forsøkt å adressere kvinnemangelen i et parti som domineres av menn både i verv og i velgermasse. Før Frps landsstyremøte i slutten av oktober, nevnte Jensen dette som en hovedutfordring for partiet. Sylvi Listhaug er Siv Jensens drømmedame.

Nå klargjøres hun for tyngre posisjoner. I landbruksdepartementet har hun fått til mye, det er ikke stort mer hun får gjort. Det er heller ikke mange velgere å hente der for Frp. Det spekuleres i hvilke departementer hun kan bekle ved en rokade som må komme i løp av vinteren eller våren. Ketil Solvik-Olsen regnes av enkelte i Frp som favoritt til å bli ny leder når Siv Jensen en gang takker for seg - dersom han vil. Samferdselsministeren beundres fordi han er faglig dyktig og får gjennomført mye i sitt department. Det blir sagt at han har mange tilhengere og ingen fiender internt.

Det kan være. Men også Sylvi Listhaug er en kandidat. Hun kan nok ha en og annen intern motstander fordi hun er så skarp i kantene, men hun har sterke tilhengere. Og det er noe ved henne som gjør at hun kommer unna med det meste. I partiledelsen vil hun og Solvik-Olsen kunne utfylle hverandre. En flinkis og en ideolog. Den dagen Sylvi Listhaug fra Ørskog blir partileder, er den dagen Frps politiske motstandere vil savne Siv Jensen fra Majorstuen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media