INTRIGER: Det er storpolitisk strid om kven som skal vinne presidentvalet i Det internasjonale sjakkforbundet som arrangerast i samband med sjakk-OL i Tromsø. Her, til venstre, skodar sittande president Kirsan Ilyumzhinov på eit spel som er i gang. Til høgre, hans utfordrar, sjakklegenden Garri Kasparov. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
INTRIGER: Det er storpolitisk strid om kven som skal vinne presidentvalet i Det internasjonale sjakkforbundet som arrangerast i samband med sjakk-OL i Tromsø. Her, til venstre, skodar sittande president Kirsan Ilyumzhinov på eit spel som er i gang. Til høgre, hans utfordrar, sjakklegenden Garri Kasparov. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpixVis mer

Sjakk, eit politisk spel

IDEER: Sjakk har på merkeleg vis vore vevd saman med Europas politiske historie ei rekke gonger.

I Tromsø er det sjakkfeber i desse dagar. På kafear og torg står det sjakkbrett og brikker. Byens gater og hotell er fylt av sjakkspelarar. Det er sjakk-OL. Eg har brukt to dagar der. Vore til stades på opningsseremonien, sett på dei to første spelerundane og deltatt på ei sideturnering der vi spela lynsjakk.

Sjakk-bok Bård Vegar Solhjell gir ut boka Sjakk - ei kjærleikshistorie på Samlaget i oktober i år. Stor stas Det første sjakk-OL vart arrangert i 1924. Det var planar om å ta sjakk med i sommar-OL, men planane stranda på at mange sjakkspelarar var profesjonelle allereie då. OL var på det tidspunktet eksklusivt for amatørar.

Dermed vart det eit eige OL for sjakkspelarar. Her møter verdas beste lag og spelarar, men også svake amatørar frå verdas minste nasjonar.

Dagbladet Pluss – de beste historiene

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn