Du leser nå Dagbladet Pluss

Sjakk, eit politisk spel

IDEER: Sjakk har på merkeleg vis vore vevd saman med Europas politiske historie ei rekke gonger.

INTRIGER: Det er storpolitisk strid om kven som skal vinne presidentvalet i Det internasjonale sjakkforbundet som arrangerast i samband med sjakk-OL i Tromsø. Her, til venstre, skodar sittande president Kirsan Ilyumzhinov på eit spel som er i gang. Til høgre, hans utfordrar, sjakklegenden Garri Kasparov. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
INTRIGER: Det er storpolitisk strid om kven som skal vinne presidentvalet i Det internasjonale sjakkforbundet som arrangerast i samband med sjakk-OL i Tromsø. Her, til venstre, skodar sittande president Kirsan Ilyumzhinov på eit spel som er i gang. Til høgre, hans utfordrar, sjakklegenden Garri Kasparov. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpixVis mer

I Tromsø er det sjakkfeber i desse dagar. På kafear og torg står det sjakkbrett og brikker. Byens gater og hotell er fylt av sjakkspelarar. Det er sjakk-OL. Eg har brukt to dagar der. Vore til stades på opningsseremonien, sett på dei to første spelerundane og deltatt på ei sideturnering der vi spela lynsjakk.

Stor stas

Det første sjakk-OL vart arrangert i 1924. Det var planar om å ta sjakk med i sommar-OL, men planane stranda på at mange sjakkspelarar var profesjonelle allereie då. OL var på det tidspunktet eksklusivt for amatørar.

Dermed vart det eit eige OL for sjakkspelarar. Her møter verdas beste lag og spelarar, men også svake amatørar frå verdas minste nasjonar.