LANGE NETTER: Magnus Carlsen gjør tilværelsen mer spennende og nettene mer langvarige enn mange av oss har godt av for tida. Det er slik vi helst vil se ham; med et stort smil til verden. Foto: Thomas  Rasmus Skaug / Dagbladet
LANGE NETTER: Magnus Carlsen gjør tilværelsen mer spennende og nettene mer langvarige enn mange av oss har godt av for tida. Det er slik vi helst vil se ham; med et stort smil til verden. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Sjakk minner om «musikk, og kanskje fotball»

Wandrups utvalgte: Sjakk har rike tradisjoner i Norge.

BOK: Magnus Carlsen holder oss oppe om natta. Dessverre hjelper det ikke nødvendigvis å sitte hjemme i stua og heie på ham.

Carlsen vant den første utgaven av Sinquefield Cup i jazzbyen St.Louis i 2013, men kom på andre plass i fjor. Nå leder armeneren Aronian, som har en tredje og en femteplass i de tidligere mesterskapene.

Fantes det sjakk i Norge før Magnus Carlsen? Et latterlig spørsmål, naturligvis.

Den som er interessert i norsk sjakkhistorie bør sikre seg sjakkaktivisten Øystein Brekkes praktbok «Norske sjakktrekk - Norges sjakkforbund i 100 år 1914-2014», der han med sans både for store linjer og detaljer går igjennom sjakkens utvikling fra middelalderen og framover.

Organisering, mesterskap, turneringer, anekdoter, fotografier, personligheter og interessante enkeltspill stiger fram fra sidene.

Litteraturen om sjakk er ellers meget omfattende. Øystein Brekke er vår mest aktive sjakkhistoriker og driver Sjakkbutikken.no, der et stort utvalg litteratur, brikker og annet er tilgjengelig.

Han har skrevet bøkene «Nordisk sjakk i 100 år» om Nordisk Sjakkforbund, biografien «Sjakkmesteren Svein Johannessen» om den største norske spilleren før Simen Agdestein og Magnus Carlsen, dessuten den pedagogiske serien «Sjakkskolen - Lær sjakk trinn for trinn», tre bind med tilhørende oppgavehefter.

I jubileumsboka for Norsk Sjakkforbund siterer Brekke billedkunstneren Marcel Duchamp:

«Alle sjakkspillere er kunstnere.»

For egen regning sier han det slik:

«Sjakk er i grunnen et verdensspråk som musikk, og kanskje fotball