KOMMENTARER

Sjakken er full av eksentriske skikkelser og pussige episoder

Atle Grønn med bok om sjakken som hobby og lidenskap.

SJAKKSPALTIST: Atle Grønn skriver hver uke en underholdende spalte om sjakk i avis Dag og tid. Nå kommer han med bok. Foto: Dan P. Neegaard / NTB Scanpix
SJAKKSPALTIST: Atle Grønn skriver hver uke en underholdende spalte om sjakk i avis Dag og tid. Nå kommer han med bok. Foto: Dan P. Neegaard / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Sjakkspaltistene er spillets hemmelige helter. De skriver og kommenterer på harde livet. De analyserer og jobber med hypotetiske muligheter til hjernevinningene slår krøll på seg. De sliter med (sjakk)problemer til krampa tar dem. Deres jobb er å se de skjulte tabbene og de usynlige mulighetene. De er en egen klasse innen journalistikk og litteratur.

De har også sitt meget trofaste publikum. Derfor overlever sjakkspaltene alle mediekriser. De er en del av avisenes grunnfjell. Hvis de ble rasjonalisert bort, ville det sannsynligvis kunne måles på opplagsnedgangen. Dessuten måtte man ansatt egne folk til å ta telefonen og svart på spørsmål fra sinte lesere.

Sjakkspilleren Atle Grønn, russiskprofessoren som skriver en ukentlig spalte i avisa Dag og Tid, er en av de jeg kaster meg over. Det fins mange gode grunner til å lese Dag og Tid, og Grønn er en av dem. Nå har han utgitt en bok der mange av spaltene er samlet, men redigert inn i en sammenheng. Blant annet drøftes sjakkens vesen. Er den kunst, vitenskap eller sport? Boka er spekket med de kuriositetene og anekdotene Grønn fyller sine spalter med, i stedet for å følge visse spill med diagrammer og analyser av vinnersjanser og tapte muligheter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer