Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

MGP 2020

Sjamanens trommer skyller innover oss

Urkraften i Melodi Grand Prix.

EN KRAFT: Elin and The Woods og «We are as One» er det beste bidraget i den femte og siste MGP-delfinalen, mener Dagbladets anmelder. Foto: NRK
EN KRAFT: Elin and The Woods og «We are as One» er det beste bidraget i den femte og siste MGP-delfinalen, mener Dagbladets anmelder. Foto: NRK Vis mer

Maratonløpet er snart over: I anledning 60 år med Melodi Grand Prix har NRK i fem uker arrangert del landsdelsfinaler, og nå er det Nord-Norges tur.

Også i år er den samiske kulturen representert, og denne gangen er elementer av urfolkets musikk med i to av de fire låtene som skal konkurrere om en finaleplass i Trondheim 15. februar.

Elin and The Woods: «We are as One»
Tekst og melodi: Robin Lynch, Elin Koven, Ylva Persson og Linda Persson.

DELFINALE 5: Elin Koven og Robin Lynch. Foto: NRK
DELFINALE 5: Elin Koven og Robin Lynch. Foto: NRK Vis mer

Opp fra den langstrakte vidda stiger en urkraft: den er samisk, etnisk, groovy og tung. Drømmende med sjamanens trommedrønn bygger «We are as One» opp til en bølge som skyller innover oss, melodisk, pirrende, mørkt og hypnotisk. Elin Kåven synger både på engelsk og samisk, og selvsagt er joik med. Stort, episk, kjølig og storslått, prisverdig «elektrojoik», dette.
Elin (40) er fra Karasjok er en etablert artist i sjangeren hun kaller «arktisk folk pop». I 2017 deltok hun i MGP sammen med makkeren Robin Lynch, som er en del av Elin and The Woods.

Jenny Jenssen: «Mr Hello»
Tekst og melodi: Mats Larsson, Jørgen Andson og Jenny Jenssen.

DELFINALE 5: Jenny Jenssen. Foto: NRK
DELFINALE 5: Jenny Jenssen. Foto: NRK Vis mer

Jenny Jenssen inviterer til fest, men det blir mest fjas i mine ører. Hennes bidrag er to minutter og 57 sekunder dixieland, storbandjazz og retrospektiv gladmusikk fra en svunnen Charleston-tid. Jo visst er den munter, men det blir traust tilbakeskuende med en sjøsyk sjangertilnærming. Jenny synger på meg øreverk når hun maser om at «Mr Hello er hennes Romeo» - og selv i MGP-manesjen blir dette en klisjéklyse. Dansebanddronninga (55) viser heller ingen stemmeprakt å bli imponert over. Hun var med i MGP i 2007, og kjent fra en rekke tv-show.

Kevin Boine: «Stem på mæ»
Tekst og melodi: Tekst og melodi: Henning Olerud, Kevin Boine og Stanley Ferdinandez.

DELFINALE 5: Kevin Boine. Foto: NRK
DELFINALE 5: Kevin Boine. Foto: NRK Vis mer

Det som i årets MGP minner mest om en russelåt, det er vanligvis ikke en hedersbetegnelse, er Kevin Boines «Stem på mæ». For meg blir dette harry-joik og fattigmannsrap, men med et fengende kort midtparti. Den beveger seg som en usynkron karusell. Likner på mye av det mest grumsete vi kan vise til av såkalt folkelig med norsk tekster. Boine er en mer tekstanstendig flik av samme skinnfell som utgjøres av finnmarksduoen Bøbben & Yogi, som i det minste er kjent for å gi noe tvilsom gass. Her messes det «stem på mæ» og joikes over en lav kommag i ulikt tempo.
Boine (26) er fra Tana, og er en av Norges mest strømmende artister.

Liza Vassilieva: I am gay»
Tekst og melodi: Audun Agnar Guldbrandsen, Stian Nyhammer Olsen, Myrtoula Røe og Liza Vassilieva.

DELFINALE 5: Liza Vassilieva. Foto: NRK
DELFINALE 5: Liza Vassilieva. Foto: NRK Vis mer

«I am gay» er en rosa heliumballong av en låt som stiger rett til himmels. Rett og slett som en vanedannende, liten lykkepille. Låta fyker av gårde - hopper og spretter, dansevennlig som den er. Liza Vassilieva synger om å være seg selv, om å være skjev og være stolt av det - og selvsagt spretter tonene rundt på regnbuen og bader i hele dens fargespekter. Låta er en enkel hyllest til livet: «coz I'm gay» - tja, for er vi ikke alle litt gay, da - i dette MGP-sirkuset.
Liza (30) er født i Murmansk, og kom til Kirkenes da hun var tre år gammel. Hun er låtskriver parallelt med at hun jobber i Barentssekretariatet.