Sjangeren som skal redde romanen

Crossover, hørt om det?

KRYSSER GRENSER: Etter suksesser som «Hunger Games», «Harry Potter» og «Twilight» snakker svenskene om at crossoverlitteraturen er romans redning. Her er Jennifer Lawrence og Josh Hutcherson i «The Hunger Games: Catching Fire». Foto: Lionsgate
KRYSSER GRENSER: Etter suksesser som «Hunger Games», «Harry Potter» og «Twilight» snakker svenskene om at crossoverlitteraturen er romans redning. Her er Jennifer Lawrence og Josh Hutcherson i «The Hunger Games: Catching Fire». Foto: Lionsgate Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KOMMENTAR: Crossover kalles det. Barne- og ungdomslitteratur som også voksne leser. Det har vært et tema i barnelitteraturen siden 1990-tallet, og kan være alt fra folkediktning og eventyr til underfundige Ole Brumm. Inntil nå har vi brukt begrepet alle-alderbøker om sjangeren, som også innlemmer billedbøker med lite tekst og høy estetisk verdi. For ikke å glemme Jostein Gaarders «Sofies verden».  

I Sverige, der barne- og ungdomslitteraturen alltid har ligget et hestehode foran oss, har crossoversjangeren blitt den nye hotte trenden.

Det begynte med «Harry Potter» - som sammen med «Hunger Games» og «Twilight» også fikk en stor skare voksne fans. I yngre intellektuelle miljøer her hjemme, sees det som et tegn på folkelighet om du digger fantasy (og heier på Vålerenga).      

Men ikke alle er like begeistret. Flere svenske kritikere hevder at trenden er en følge av infantiliseringen av samfunnet. De ble nylig imøtegått av blant annet svenska Dagbladets Elise Karlson. Hun hevder det er ungdomsbøkene som redder den episke romanen, og harselerer over snobbete litteraturvitere som etter den selvbiografiske bølgen erklærte romanen død. Mens den altså lever i beste velgående - ja fosser frem - i crossoverlitteraturen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer