Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

EØS-avtalen:

Sjansespill med Norges viktigste avtale

Fagbevegelsen bør lytte til Ap-leder Jonas Gahr Støre: Ikke kødd med EØS-avtalen.

Kan få problemer: Ap-leder Jonas Gahr Støre kan slite med EØS-motstanden i fagbevegelsen i flere år framover. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Kan få problemer: Ap-leder Jonas Gahr Støre kan slite med EØS-motstanden i fagbevegelsen i flere år framover. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Leder

Uroen på venstresida i norsk politikk holder fram. Selv om støvet bare såvidt har lagt seg etter at fagbevegelsen og Arbeiderpartiet røk i tottene på hverandre over et mulig MDG-samarbeid, står ny strid om EØS-avtalen for tur.

Kampen om Norges tilknytning til Europa har vært i emning lenge, men neste uke skal første ledd i fagbevegelsens posisjonering formaliseres. Fellesforbundets landsmøte vil trolig ikke vedta at Norge skal trekke seg fra avtalen, men at regjeringen bør gjennomføre en utredning av alternativer:

Enten en handelsavtale som bygger på Norges avtale med EU fra 1973. Eller fullt EU-medlemskap.

Fordi Fellesforbundet er en mektig aktør i LO-systemet, gir høstens vedtak en viktig pekepinn på hvordan LO som helhet vil stille seg til en EØS-omkamp på organisasjonens eget landsmøte til våren. Hvis LO, som i dag er tilhengere av EØS-avtalen, snur vil Ap bare ha MDG å støtte seg på.

Derfor er også ordbruken krass i oppladningen til møtet. Ap-leder Jonas Gahr Støre har allerede advart om at man ikke bør «kødde» med EØS-avtalen.

Det støtter vi ham i. Det er risikabelt å stille seg helt utenfor det europeiske fellesskapet. Vi er tjent med en formalisert og sterk tilknytning til EU. Både politisk og økonomisk er vi mer sårbare utenfor.

HØY TEMPERATUR: Per Sandberg og Trygve Slagsvold Vedum diskuterer av full hals norske EØS-direktiver, EU-samarbeid og hvordan Norge skal og burde eie seg selv. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Realismen i en forhandling om en ny avtale med EU er også svært tvilsom. Det er bare å se til Storbritannia, og lure på hvor naiv man skal være for å tro at lille Norge vil lykkes bedre enn en av Europas mektigste, største og rikeste land.

Fordi frontene er steile innad i LO, kan en utredning av EØS-alternativer likevel framstå som et fornuftig kompromiss.

Men rent taktisk kan en slik linje fort bli selvskading for hele venstresida. Nederlaget de påfører Ap-lederen ved å vedta utredning kan hefte ved ham i årevis. Framfor å treffe en beslutning i god tid før valget, forlenges også den interne striden om EØS helt til 2025.

Ufred i egne rekker vinner sjeldent valg.

En slik situasjon gjør også Arbeiderpartiet til en enkel skyteskive for høyresida. Ved å vise til at norske eksportarbeidsplasser settes i fare, kan de sette Ap i en nærmest umulig skvis mellom sine egne til venstre, og et moderat EØS-vennlig alternativ til høyre.

Et proteksjonistisk stempel kler sosialdemokratiet dårlig, og kan være egnet til å gjøre stor skade på Arbeiderpartiet i åra som kommer. I verste fall kan det også koste dem valget.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling