LEDER

EØS-avtalen:

Sjansespill med Norges viktigste avtale

Fagbevegelsen bør lytte til Ap-leder Jonas Gahr Støre: Ikke kødd med EØS-avtalen.

Kan få problemer: Ap-leder Jonas Gahr Støre kan slite med EØS-motstanden i fagbevegelsen i flere år framover. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Kan få problemer: Ap-leder Jonas Gahr Støre kan slite med EØS-motstanden i fagbevegelsen i flere år framover. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Uroen på venstresida i norsk politikk holder fram. Selv om støvet bare såvidt har lagt seg etter at fagbevegelsen og Arbeiderpartiet røk i tottene på hverandre over et mulig MDG-samarbeid, står ny strid om EØS-avtalen for tur.

Kampen om Norges tilknytning til Europa har vært i emning lenge, men neste uke skal første ledd i fagbevegelsens posisjonering formaliseres. Fellesforbundets landsmøte vil trolig ikke vedta at Norge skal trekke seg fra avtalen, men at regjeringen bør gjennomføre en utredning av alternativer:

Enten en handelsavtale som bygger på Norges avtale med EU fra 1973. Eller fullt EU-medlemskap.

Fordi Fellesforbundet er en mektig aktør i LO-systemet, gir høstens vedtak en viktig pekepinn på hvordan LO som helhet vil stille seg til en EØS-omkamp på organisasjonens eget landsmøte til våren. Hvis LO, som i dag er tilhengere av EØS-avtalen, snur vil Ap bare ha MDG å støtte seg på.

Derfor er også ordbruken krass i oppladningen til møtet. Ap-leder Jonas Gahr Støre har allerede advart om at man ikke bør «kødde» med EØS-avtalen.

Det støtter vi ham i. Det er risikabelt å stille seg helt utenfor det europeiske fellesskapet. Vi er tjent med en formalisert og sterk tilknytning til EU. Både politisk og økonomisk er vi mer sårbare utenfor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer