Sjarlatanens kollaps

Intelligent underholdningsroman fra kommunikasjonsbransjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Strategi- og kommunikasjonsrådgiveren Edvin Askeland kan tenke seg å merkevarebygge Den norske kirke: «Bønn. Forbønn. Klart det virker. Bare tanken på boards over hele Østlandet med ordet {lsquo}Bønn' i fete typer, faen, kunne man koble Pfizer og Menighetsfakultet og føkking Freia her?»

Uttømt kreativitet

Arne Berggrens roman «Advent» er fortellingen om Edvins problemer og sammenbrudd etter tolv år i en knallhard, kreativ jobb. I en bransje der det noen tider noen steder har vært mulig å komme med de mest fantastisk banale og virkelighetsfjerne forslag overfor kunder, etterfulgt av de feiteste fakturaer, mister Edvin grepet.

Han oppdager at han ikke lenger kan flyte på sine generelle mantraer om at en merkevare er en historie, en fortelling. Konsernkundene merker mangelen på kunnskap og kompetanse, og tar ham med buksene nede. Sjarlataneriet som han kaller «reinspikka metafysikk», slutter å virke. Den 39 år gamle Edvins kreativitet er tømt, og både kunder og forsømt familie merker det. Edvin skjønner ingenting.

Fragmentert og kaotisk

Boka er konstruert slik at vi får hovedhistorien med Edvins egne ord like før han «møter veggen», eller «kommer til seg selv», som han helt til slutt innser at det dreier seg om. Så kommer det alternative versjoner av de samme situasjonene fortalt av Liv, en ung konsulent som han innleder et kortvarig forhold til, med stadig mer dårlig sex og stadig mindre kontakt med realitetene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer