Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sjarlatanens kollaps

Intelligent underholdningsroman fra kommunikasjonsbransjen.

BOK: Strategi- og kommunikasjonsrådgiveren Edvin Askeland kan tenke seg å merkevarebygge Den norske kirke: «Bønn. Forbønn. Klart det virker. Bare tanken på boards over hele Østlandet med ordet {lsquo}Bønn' i fete typer, faen, kunne man koble Pfizer og Menighetsfakultet og føkking Freia her?»

Uttømt kreativitet

Arne Berggrens roman «Advent» er fortellingen om Edvins problemer og sammenbrudd etter tolv år i en knallhard, kreativ jobb. I en bransje der det noen tider noen steder har vært mulig å komme med de mest fantastisk banale og virkelighetsfjerne forslag overfor kunder, etterfulgt av de feiteste fakturaer, mister Edvin grepet.

Han oppdager at han ikke lenger kan flyte på sine generelle mantraer om at en merkevare er en historie, en fortelling. Konsernkundene merker mangelen på kunnskap og kompetanse, og tar ham med buksene nede. Sjarlataneriet som han kaller «reinspikka metafysikk», slutter å virke. Den 39 år gamle Edvins kreativitet er tømt, og både kunder og forsømt familie merker det. Edvin skjønner ingenting.

Fragmentert og kaotisk

Boka er konstruert slik at vi får hovedhistorien med Edvins egne ord like før han «møter veggen», eller «kommer til seg selv», som han helt til slutt innser at det dreier seg om. Så kommer det alternative versjoner av de samme situasjonene fortalt av Liv, en ung konsulent som han innleder et kortvarig forhold til, med stadig mer dårlig sex og stadig mindre kontakt med realitetene.

I tillegg får leseren Edvins korte, passiviserte refleksjoner fra sykesenga. Alle disse elementene i konstruksjonen fører til at framstillingen tidsmessig hele tida hopper fram og tilbake. Det fungerer likevel; det er en fragmentert og kaotisk virkelighet Arne Berggren skriver om.

Det gjennomgående tema i «Advent» - det lattervekkende og meningstomme som preger disse strategirådgivnings- og kommunikasjonsmiljøene når de universelle grepene tar makten over dømmekraften - er det skrevet mye om de siste åra. Men jeg har ikke lest noe morsommere i fiksjonsform. Berggren har innsidekunnskap. Han tegner både komikken og tragikken med like stor intelligens, i et sprutenergisk språk som passer til temaet. Det er ei enkel og underholdende lita bok, med et alvorlig etisk-eksistensielt ærend.

«Advent» er historien om en mann som gir og gir, men er så lite åpen for å ta imot at det til slutt ikke er noe som helst å gi.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media