Sjarmerende drittsekk

Hvem andre enn Jack Nicholson kan spille tvangsnevrotisk damebokforfatter med en sosial intelligens som kan få en tomflaske til å se ut som en av samfunnets støtter, og likevel komme fra det som en sjarmerende grinebiter? Svært få, skulle vi tro.

Rollen som Melvin Udall i den romantiske komedien «Livets lyse sider» står i hvert fall svært godt til Jack Nicholson. Her fyrer han av den ene bitende sure kommentaren etter den andre, med en slik overbevisning at ingen er i tvil om at Melvin virkelig mener det.

Oscar-belønnet

Så fikk han da også Oscar for rollen - hans tredje etter «Gjøkeredet» i 1975 og «Tid for ømhet» i 1983. At Nicholson er stor i Hollywood blir enda tydeligere når han i tillegg har vært nominert hele åtte ganger. Dagbladets anmelder, som ga filmen terningkast fem, var blant dem som lot seg imponere. Anmelderen konkluderte: «Du skal ha en usedvanlig dårlig dag for ikke å storkose deg med Livets lyse side.»

Kjempesuksess

Filmen var en publikumssuksess av dimensjoner. Bare i Norge trakk «Livets lyse side» 400000 til kinoene og spilte inn 20 millioner kroner. På verdensbasis hadde den fram til sankthans spilt inn 280 millioner dollar - over to milliarder kroner. Bare «Titanic» har vært større. Og nå kommer videomarkedet med ditto nye millioner i kassa. Ambisjonene er det i hvert fall ikke noe å si på. Akkompagnert av reklamekampanjer på både radio og TV er det i Norge lagt ut hele 4500 eksemplarer.