Sjarmerende om barndom

Tore Stubberud håndterer vinkartet på Theatercaféen med samme selvsikkerhet som han vender spaden i jorda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bymann og bonde, jorddrott og intellektuell, med bøker bak seg om så vel den franske filosofen Merleau-Ponty som den østfoldske bestselgerforfatteren Trygve Gulbrandssen. Før slengte han med leppa både titt og ofte, og det var gjerne venstresida som fikk smake sleivkjeften hans. I de siste årene har det ikke vært så mye å høre fra ham, men nå i høst kommer han så med en bok som bygger på egne erindringer fra oppvekst på en gard i Østfold.

«Dichtung» eller «Wahrheit» - det kan vær ett fett. «Roman» kaller han boka, men jeg antar at det meste av det som skrevet står, er «sant» - «sant» i den forstand som erindrede barndomsopplevelser er «sanne» når de filtreres gjennom et voksent sinn som ikke bare minnes, det vil si både legger til og trekker fra, men som også setter seg fore å omdanne disse minner til skrift, til en offentlig publisert tekst.

«Selvbiografi ved seks års alder» er en eggende tittel som understreker det skjellsettende ved de opplevelser som skildres. Stubberud vender tilbake i tida og lykkes ganske godt med å formidle sine egne tanker og følelser som seksåring, selv om han ikke gjør noe forsøk på å sette seg selv som voksen betrakter og kommentator i klammer. Tvert imot gir han seg stadig refleksjonene over det som en gang var, i vold. Stedvis slipper han også den gamle polemikeren løs - med henkastede, lett syrlige utfall mot tidsånden og uforstående radikalere og andre modernitetsapostler som ikke har den rette sans eller forståelse for den gamle tids verdier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer