Anmeldelse: Ayse Koca - «Yoko Onurs dobbetliv»

Sjarmerende om brennhett tema

Ikke alle er «gode muslimer» i Ayse Kocas sjarmerende barne- og ungdomsbok.

ET SLAG FOR RAUSHET: Ayse Kocas andre roman om tolvåringen Yoko er tematisk relevant i disse tider. Sjarmen og varmen gjør boka til god underholdning for alle tweens. Foto: Pia Sønstrød
ET SLAG FOR RAUSHET: Ayse Kocas andre roman om tolvåringen Yoko er tematisk relevant i disse tider. Sjarmen og varmen gjør boka til god underholdning for alle tweens. Foto: Pia Sønstrød Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ayse Koca begeistret mange med fortellingen om tolvåringen Yokos begredelige liv i «Yoko Onur – et balleliv» (2015). Boka ble nominert til Brageprisen, Kulturdepartementets debutantpris og lesernes Bokslukerpris.

Nå er jenta med tyrkiske foreldre tilbake, omgitt av samme, herlige gjeng: Friskusen og bestevenninnen Kara - Yokos livbøye og redningskvinne - den halvsprø moren som ikke er av den velorganiserte sorten, og den homofile pappaen, som plutselig dukket opp i forrige bok etter å ha vært fraværende i Yokos oppvekst. Det nye familielivet går ikke akkurat som smurt, og ingenting blir bedre av at mystiske Alan sklir inn i familielivet.

«C-muslim»

Romanen er en lun feelgood med uhyre relevant tematikk, som fordypes utover i fortellingen. Innledningsvis er handlingen av den klassiske sorten: Det er snart skoleavslutning og sommerferien før ungdomsskolen for Yoko og Kara. Venninnene er uatskillelige, men Yokos pendling mellom hjemmene - blokka hos moren og det arkitekttegnede huset til faren - byr snart på problemer.

Særlig fordi Yoko møter Alan. Hun opplever en gryende forelskelse, som hun fortier for Kara. Dobbeltlivet er slitsomt, og da sviket oppdages blir det sjalusi og drama.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer