Sjarmerende uhipt

Lars Horntveth med KORK på Øya.

KONSERT: Det var noe utypisk og sjarmerende uhipt, både for Øya som bookinginstitusjon og Lars Horntveth som musiker, når han i ettermiddag tok til festivalens hovedscene med Kringkastningsorkesteret (KORK), for å ganske enkelt fremføre hans nye plate «Kaleidioscopic» fra start til slutt.

Ikke bare fordi unge folk ikke liker orkestre og Horntveth er mest kjent fra Jaga Jazzist og den slags babbel, men fordi den musikken de fremførte ikke bare er antatt lite salgbar, men nærmest insisterer på å stille seg i bakgrunnen av ethvert samlet sanseinntrykk du måtte oppleve mens du lytter til den. Og ikke på en dårlig måte, vel å merke.

Om du så hardnakket prøver å konsentrere deg om hva enn marimbaen eller strykerplukkene måtte spille til ethvert tidspunkt, du blir like fordømt distrahert av den minste ting. Før du vet ordet av det handler musikken fra scenen om den lille rosakledde jenta som forserer en skog av voksne bein på ihuga jakt etter pant.

Noen minutter senere handler den om den bebrillede musikkentusiasten to hoder foran, og hans stadige nervøse blikk bort til sitt medbragte kvinnebekjentskap, livredd for at hun skal begynne å kjede seg. Begge ting en kan se på flere eksempler av på hvilken som helst Øyakonsert, men som aldri har fremstått så sårt, dramatisk og vakkert som til Horntveths musikk. På et tidspunkt handlet musikken pokker meg om «NO CROWDSURFING»-skiltet, men ikke på noe tidspunkt handlet den som seg selv.

Et kaleidioskop er som kjent en liten konstruksjon av linser og speil som får hva enn du måtte se på den andre siden til å se ut som et fargerikt og bevegelig snøfnugg. Med dette i bakhodet kunne knapt musikkstykket som spiltes vært mer treffende døpt, da dette var en oppvisning i musikk som filter for, i motsetning til tolkning av, virkeligheten.

Lars Horntveth spilte med kringkastingsorkesteret på Øyafestivalen i går. Foto. scanpix
Lars Horntveth spilte med kringkastingsorkesteret på Øyafestivalen i går. Foto. scanpix Vis mer
Sjarmerende uhipt