Sjarmtroll på frifot

Du snakker om å være alene hjemme. Tre utrolig sjarmerende barn ordner opp som best de kan når mor settes bak lås og slå. På senga sitter «far» - en diger bamse.

Det skal godt gjøres å ikke la seg beta av denne danske familiefilmen, en varm, rørende og morsom historie med en ganske annen vri på alene-hjemme-temaet enn de berømte amerikanske filmene - uten sammenlikning for øvrig. Det skorter ikke på oppfinnsomhet her, heller, og for de små har «Tre barn og en bamse» nok av spenning å by på.

Butikktyv

Kasper, Sara og Julie blir overlatt til seg selv når moren Linda (Ann Eleonora Jørgensen) tas for butikktyveri og åker i kasjotten. Linda elsker ungene, men er ikke velutstyrt med ansvarsfølelse, så hun lar 11-årige Kasper (Kasper E. Stæger) ta over i stedet for å sende dem på barnehjem. Overfor pågående myndighetspersoner og andre i omgivelsene sier de at Kaspers far tar seg av dem - han er ikke annet enn en kjempebamse. I begynnelsen er det festlig med bamsemumsgryte og ingen lekser. Verre blir det når pengene tar slutt, tida faller lang og alle blir mistenksomme.

Strålende skuespill

I tillegg til et godt manus har denne filmen først og fremst tre strålende små skuespillere. Unge Stæger og enda yngre Clara Johanne Simonsen og Pernille Kaae Høier spiller som var de garvete i faget. Dialogen er fri for kunstferdige kvikkheter og lar dem være barn. De hevede pekefingrer glimrer ellers med sitt fravær.

Hele filmen balanserer fint mellom den fantasifulle diktning den nå er og realisme i situasjonsbeskrivelsen. Enhver forelder vil oppleve hjerteskjærende øyeblikk over desperasjonen de tre nydelig formidler. En barnefilm, tross alt, så det kan jo ikke gå helt galt.