Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sjefdesigner tar Barbies umenneskelige kropp i forsvar

Norsk professor reagerer: - Barna påvirkes.

- PÅVIRKER IKKE BARNA: Kim Culmone, sjefdesigner hos Barbie-produsenten Mattel, mener at unge jenter er i stand til å skille lek fra alvor, og at kroppsidealet deres derfor ikke blir påvirket av dokkas umenneskelige proporsjoner. Det er det flere som er uenige i. 

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- PÅVIRKER IKKE BARNA: Kim Culmone, sjefdesigner hos Barbie-produsenten Mattel, mener at unge jenter er i stand til å skille lek fra alvor, og at kroppsidealet deres derfor ikke blir påvirket av dokkas umenneskelige proporsjoner. Det er det flere som er uenige i. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I årevis har produsenten av Barbie-dokkene blitt kritisert blant annet for å fremme et usunt kroppsideal overfor leketøyets unge målgruppe.

Nå tar sjefdesigner Kim Culmone den 55 år gamle dokkas ekstreme og svært uvanlige proporsjoner i forsvar.

- Skal ikke være realistisk - Barbies kropp ble aldri designet for å være realistisk. Hun ble designet for at jenter lett skulle kle av og på henne. Og hun har hatt mange ulike kroppsfasonger opp gjennom åra, sier Culmone til nettstedet Fastcodesign.

Videre forteller hun at Barbie-dokkas kropp lages for å ha best mulig funksjon når små barn skal leke med den. Culmone forsvarer videre bruken av de urealistiske proporsjonene med at det er lettere å lage moteriktige klær til dokka.

Sjefdesigneren mener også at unge jenter ikke sammenlikner sine egne kropper med Barbie-dokkas, og at kroppsbildet deres derfor ikke påvirkes av den slanke dokka.

Mener mødre påvirker mer - Jenter ser verden helt annerledes enn hva voksne gjør. De har ikke de samme vinklingene og bagasjen og alt det der som vi har. Når det gjelder jenter og denne type saker, enten det er kroppsbildet eller noe annet, er det bevist at det er jevnaldrende, mødre, foreldre og deres sosiale omgangskrets som påvirker. Når de leker, så leker de. Det er en prinsessse-fe-fashionista-doktor-astronaut, og alt det er én jente. Hun kjører Corvetten sin til månen, og romskipet til matvarebutikken. Det er slik jenter leker, sier hun.

Willy-Tore Mørch, professor i barn og unges psykiske helse ved Universitetet i Tromsø, er uenig i Culmones påstand om at små barns omgang med Barbie-dokker ikke påvirker deres selvbilde.

- Det vi må ta innover oss som voksne, er at barn utforsker verden fra de slår opp øynene etter fødsel. Det betyr at barn lærer hele tiden og påvirkes hele tiden. Det kan man ikke avvise. Når små barn leker med Barbie, får de et inntrykk av hva som er pent, moderne, stilig og ønskelig når det gjelder kropp og klær, selv om de ikke nødvendigvis sammenlikner sin egen kropp med Barbie-dokkas, sier Mørch til Dagbladet.

- Påvirkes av leker Barnepsykologispesialisten påpeker at de lekene barn bruker, vil være med på å prege barnets holdninger når de vokser til, og framover i livet.

- Det har vært en del diskusjon opp gjennom åra rundt dette med «jenteleker» og «gutteleker». Det er noe i dette med denne bekymringen. Det er klart at barn som leker med krigsleker fra de er 3-4 år gamle får en holdning til krigsleker som kanskje ikke samfunnet ønsker. Det er det samme med de uskyldige Barbie-dokkene. Barn påvirkes av lekene de leker med, sier han.

Advarende pekefinger Mørch tror ikke at det er direkte skadelig for barn å leke med dokkene, men mener at de foresatte må tenke gjennom hva man utsetter barna for, av både leker og aktiviteter.

BARBIE ANNO 1959: Slik ser tidenes første Barbie-variant ut. Allerede her er den karakteristiske smale midjen svært påfaøøende. Foto: Reuters / NTB scanpix
BARBIE ANNO 1959: Slik ser tidenes første Barbie-variant ut. Allerede her er den karakteristiske smale midjen svært påfaøøende. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Vi har eksempler på barn som opptrer på catwalken med voksenaktige og seksualiserte moteklær fra de er små. I øyeblikket, når det skjer, er det ikke skadelig for de involverte barna, men det er med på å prege barnas holdninger og interesser. Det er min lille, advarende pekefinger. Voksne må, i større grad enn i dag, tenke gjennom effekten av det de tilbyr barn og det de involverer barna i, sier Mørch.

Nettstedet Factodesign viser til en studie utført ved universitetet i Sussex i 2006, som konkluderte med at tynne dokker som Barbie «kan skade jenters kroppsbilde, og dermed føre til en økt risiko for spiseproblemer».

Den ukrainske modellen Valeria Lukyanova (24) er blant flere eksempler på jenter som har blitt tydelig inspirert av Barbie, og gjør sitt beste for å likne mest mulig. Justin Jedlica (33) har brukt om lag en halv million kroner på å se ut som ei Ken-dokke.

- Påvirker barnas oppfatning av seg selv I løpet av Barbies 55 år lange liv, har flere reagert på dokkas umenneskelige proporsjoner. Blant andre kunstneren Nikolay Lamm, som har laget en variant basert på en «normal» kvinnefasong.

IKKE ENIG: Barnepsykolog Willy-Tore Mørch mener små barn utforsker verden fra dag én, og påvirkes av lekene de leker med og aktivitetene de begir seg ut på. 
Foto: Linus Meyer / Dagbladet
IKKE ENIG: Barnepsykolog Willy-Tore Mørch mener små barn utforsker verden fra dag én, og påvirkes av lekene de leker med og aktivitetene de begir seg ut på. Foto: Linus Meyer / Dagbladet Vis mer

Dersom Barbie var en ekte kvinne ville hun ifølge Huffington Post vært 175 centimeter høy og hatt en vekt på 49 kilo. Det gir henne en BMI på 16, og vil si at hun er rundt 20 kilo undervektig.

Lamms versjon av Barbie, derimot, ville vært 163 centimeter høy og veid 68 kilo.

Jenny Klefbom, svensk barnepsykolog, uttalte til Aftonbladet i 2011 at den berømte dokka nok påvirker barn i en viss grad.

1959 VS 2009: Den originale Barbie-dokka ved siden av en 2009-modell i forbindelse med Barbies 50-årsjubileum for fem år siden. Tiden går, men Barbies smale linjer består. Foto: AP / NTB scanpix
1959 VS 2009: Den originale Barbie-dokka ved siden av en 2009-modell i forbindelse med Barbies 50-årsjubileum for fem år siden. Tiden går, men Barbies smale linjer består. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

- Slike normer og idealer spiller en rolle for hvordan barn oppfatter seg selv og hvordan de forsøker å være. Det bidrar i aller høyeste grad til at småjenter begynner å sminke seg selv og vil ha utfordrende klær, sa hun.

Hele Norges coronakart