Sjefen for de gode lyder

Så er framtida her igjen. Ultima-festivalen som åpner fredag har aldri før vært så avhengig av Viken Energi som de er i år. Men søkelyset på tekno-musikk framdyrker forhåpentligvis tusenvis av nye og unge publikummere.

Spesiell interesse før årets festival knytter det seg til prosjektet «Musikk og maskin». På Vulkan-tomta ved nedre del av Akerselva i Oslo presenteres festivalens antatte høydepunkt lørdag kveld; en datastyrt metallinstrumentkonsert i et nedlagt mekanisk verksted med den amerikanske oppfinneren, dataekseperten, komponisten og musikeren Matt Heckert. I samme område kan publikum fra lørdag også oppleve «Spaece», en audiovisuell installasjon med blant andre Biosphere & Deathprod og annen maskinmusikk i prosjektet «Bryt lydmuren».

Tekno 2000

- Vi vil vise fram den moderne teknologien i kunsten, sier avtroppende Ultima-direktør Åse Hedstrøm.

- For oss er det et klart signal å programmessig se inn i framtida. Vi lager ikke festival for å få bekreftet det vi har hørt 100 ganger før. Årets festival danner i så måte opptakten til et større prosjekt vi kaller «Tekno 2000». Der skal vi i samarbeid med Henie-Onstad-senteret og Black Box Teater arrangere konserter, forestillinger og installasjoner i et humanistisk perspektiv.

En død tradisjon?

Ultima åpner festivalen torsdag kveld i Oslo Konserthus. Oslo-Filharmonien spiller verker av Gérard Grisey, John Cage, György Ligeti og Esa-Pekka Salonen. Men vil slike massive, store orkestre bli en anakronisme for framtidas komponister som er vokst opp foran datamaskinene?

- Jeg tror ikke det å skrive for tradisjonelle musikkensembler vil blekne. Et orkester gir så mange muligheter i seg selv. Å skrive for et stort symfoniorkester vil fortsatt bli en stor oppgave for en komponist. Men det kan selvfølgelig komme nye elementer i tillegg. Jeg vil si vi trenger begge deler, sier Åse Hedstrøm.

- Årets festival vil kanskje lokke til seg tekno-interessert ungdom?

- Det vil være underlig om den ikke gjorde det. Men det var allerede mange unge blant de 12ø000 som løste billett i fjor. Jeg ville i alle fall gått hit om jeg var ung. Det får fantasien til å spinne.

ULTIMA: Åse Hedstøm leder sin siste Ultima-festival i år.