Sjefene sparkes etter falsk Bush-«avsløring»

Laget «60 Minutes» med falske dokumenter.

(Dagbladet.no): Det er fire toppsjefer i den amerikanske TV-kanalen CBS som nå får sparken etter at en uavhengig granskingsgruppe slår fast at TV-programmet de sendte om George Bush\' militære karriere ikke holdt mål.

Gamle dokumenter

Det var 8. september i fjor CBS sendte innslaget som inneholdt knallhard skyts mot president George Bush. Dette var bare to måneder før valgkampen, og tittelen på innslaget var «Nye spørsmål om Bush\' militærtjeneste». Kommentatorer verden over varslet at de nye avsløringene kunne avgjøre valget i Bush\' disfavør.

Presidenten ble beskyldt for ikke å følge ordre. I dokumentene som skulle være fra Bush overordende i Nasjonalgarden kom det fram at Bush hadde blitt beordret til en medisinsk undersøkelse, men at han ikke gjorde det. Hans overordnede Jerry Killian, som nå er død, skulle ha skrevet dokumentene. De slår også fast at Killian følte seg presset til å evaluere den unge Bush på en finere måte etter påtrykk fra hans far, George Bush senior.

En viktig kilde var Bill Burkett, en kjent Bush-kritiker med bakgrunn fra Nasjonalgarden. Dokumenter fra 1972 og 1973 var beviset på at han snakket sant. Disse dokumentene ble lagt ut i sin helhet på nettstedet til CBS.

I dag benekter fortsatt Burkett at han har løyet eller forfalsket dokumenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avslørt av bloggere

BEKLAGET DET HELE: 8. september ble det famøse programmet om Bush\' militærkarriere sendt på den amerikanske kanalen CBS. Her, et par uker etterpå, må nyhetsanker Dan Rather beklage hele programmet. Kanalen kunne ikke bevise at dokumentene de hadde brukt var ekte, og Rathes varslet senere sin egen avgang. Foto: AP Photo/CBS
BEKLAGET DET HELE: 8. september ble det famøse programmet om Bush\' militærkarriere sendt på den amerikanske kanalen CBS. Her, et par uker etterpå, må nyhetsanker Dan Rather beklage hele programmet. Kanalen kunne ikke bevise at dokumentene de hadde brukt var ekte, og Rathes varslet senere sin egen avgang. Foto: AP Photo/CBS Vis mer

Produsent Mary Maples som sto bak programmet, «60 Minutes Wednesday» sjefprodusent Josh Howard, hans visesjef Mary Murphy og sennior visepresident Betsy West er sparket.

«Nærsynt nidkjærhet» konluderes det i granskingsrapporten om innslaget, og det slås fast at det ikke er bevist at dokumentene som lå til grunn er ekte.

Ganske få timer etter at innslaget var sendt begynte folk å spekulere. Det viste seg blant annet at notatene så ut til å være skrevet på en datamaskin som ikke var oppfunnet på tidspunktet.

Bare timer etter at programmet var sett, startet webloggernes kritiske blikk granskningen av bevisene. Det ble påpekt at man i 1972 ville ha brukt skrivemaskin, mens dokumentene som ble framlagt så ut til å være skrevet på en datamaskin fra 90-tallet.

Trakk seg

Allerede i november varslet programleder Dan Rather at han trekker seg som nyhetsanker i «CBS Evening News». Han insisterte på at det ikke hadde noe med den kommende etterforskningen å gjøre.

- Jeg ville gjøre det klart at retretten min er atskilt fra denne rapporten, sa han til New York Times da han gikk av i fjor.

- Han stilte de riktige spørsmålene innledningsvis, men han gjorde de samme feilene som mange av sine kolleger, han var overentusiastisk og godtroende når det gjelder denne saken, sier CBS-sjef Leslie Moonves i dag. Han beklager dypt det hele overfor det amerikanske folket.

Rather ba om unnskyldning, og siden han går av, får ikke saken videre følger for ham. CBS nyhetssjef Andrew Heyward beholder jobben. Kommisjonen slår fast at han ba om forsiktighet før saken ble sendt.

- Ville være først

Den uavhengige granskingskommisjonen besto av den tidligere republikanske statsadvokaten Dick Thornburgh og nyhetsbyrået APs pensjonerte toppsjef Louis Boccardi. De slår fast at de ikke har funnet bevis på at det lå politiske motiver bak innslaget, men at tv-kanalens ønske om å være først på en ny sak om Bush var drivkraften.

Det slås fast at programmet hverken var rettferdig, nøyaktig eller i tråd med CBS\' standarder. De to skriver videre at de ikke endelig kan slå fast at dokumentene var falske, men at CBS ikke har klart å bevise at de er ekte. Kanalen hevdet derimot feilaktig at en ekspert hadde fastslått at de var ekte, mens alt han i virkeligheten hadde gjort var å gå god for en signatur.

Da kritikken mot programmet kom, gjorde CBS ifølge kommisjonen situasjonen enda verre. Kanalen forsvarte seg uten å se mer inngående på kritikken som var kommet. Rapporten på 224 sider slår også fast at sjefsprodusent Howard, som bare hadde sittet i stillingen i noen måneder, var ettergivende i forhold til Mapes og Rather.

To dager etter sendingen fikk visepresident Betsy West ordre fra Howard om å gå gjennom dokumentene og undersøke det politiske ståstedet til kildene kanalen hadde, men det ble ikke gjort.

- Om denne ordren blitt fulgt, ville nok ikke «60 Minutes Wednesday» fortsatt forsvaret for seg selv 10 dager til, heter det i rapporten.

På den tolvte dagen gikk CBS ut og beklaget det hele. De innrømmet at de ikke kunne gå god for dokumentene de hadde brukt i programmet.

MÅTTE LEGGE FRAM DOKUMENTENE:</B> Et av brevene som CBS brukte i arbeidet med programmet om Bush. Våkne bloggere påpekte bare timer etter at programmet var sendt at det så ut som en datamaskin fra 90-tallet var brukt. Dokumentene skulle ifølge CBS være fra 1970-tallet. TV-kanalen måtte innrømme at de ikke kunne gå god for at dokumentene var ekte.
<B>FIRE MÅTTE GÅ:</B> Fire sjefer fikk sparken fra CBS i dag.
NEKTER ALT:</B> Bill Burkett var en av hovedkildene i programmet. Dokumentene skulle bevise at han snakket sant. Den kjente Bush-kritikeren nekter for å ha løyet eller forfalsket dokumenter.
<B>FIKK SPARKEN I DAG:</B> Produsenten bak programmet, Mary Mapes, måtte gå i dag. Før programmet skulle sendes ringte hun Joe Lockhart, en sentral medarbeider i John Kerrys valgkampanje, og tilbød seg å sette hovedkilde Bill Burkett i kontakt med ham. Panelet kritiserer også dette.
BENEKTET ALT:</B> - Jeg kan fortelle dere hva som skjedde. Ingenting skjedde. Min enhet i Nasjonalgarden var på jakt etter piloter og jeg fløy for Nasjonalgarden. Jeg er stolt av min tjeneste og enhver beskyldning om at faren min ba om spesialbehandling for meg er rett og slett ikke sann ... Jeg ba selv heller ingen om å få meg inn i Nasjonalgarden, sa George Bush etter «avsløringene». Også hans far gikk ut og benektet at han hadde brukt sin innflytelse for å bedre guttens ettermæle.
VARSLET SIN AVGANG I FJOR:</B> Nyhetsanker Dan Rather trakk seg i november i fjor, i god tid før granskingrapporten om programmet han ledet kom. Selv sier 74-åringen at det er en ren tilfeldighet at han trakk seg samtidig med dokumentskandalen.