Sjefredaktør satser både på børs og katedral

- Uklokt, sier pressens vaktbikkje. Ansatte i avisen visste ingenting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Sjefredaktør Helge Simonnes (51) i Vårt Land er aktiv i aksjemarkedet og satser betydelige pengebeløp i børsnoterte og unoterte selskaper.

SJEFREDAKTØRENS BØRSAKSJER

Helge Simonnes går inn og ut av aksjer, men sier selv han aldri selger noen som står i en lavere kurs enn da han kjøpte dem.

Etter stengetid på Oslo Børs i går hadde han aksjer i følgende selskaper:

Norwegian Air Shuttle

Bergesen Worldwide Gas

Aker

Aker Yards

Block Watne Gruppen

DNO

Eltek

Farstad Shipping

Fast Search & Transfer

Fred. Olsen Energy

Marine Farms

Opera Software

Pan Fish

Petroleum Geo-Services

Scorpion Offshore

Sea Drill

Sevan Marine

Siem Offshore

Statoil

Tomra Systems

Wilh. Wilhelmsen

Acergy

Helge Simonnes har også hatt aksjer i følgende selskaper:

Bjørge Gruppen

Cermaq

Norske Skogindustrier

Jinhui Shipping & Transp.

Hexagon Composites

Ementor

PSI Group

EDB Business Partner

Selv mener Simonnes det er greit at han investerer penger i aksjemarkedet, selv om han ser at det kan oppstå uheldige bindinger til dem eller det han skriver om. Han er også klar over at journalisters aksjehandel ikke oppfattes som helt stuerent av mange i mediabransjen.

De ansatte stusser over sjefens pengeplasseringer, og i Norsk Presseforbund legger man ikke skjul på at redaktørens investeringer er ukloke sett i forhold til ansvaret som påhviler redaktører.

- Ideelt sett bør pressefolk avstå fra slike investeringer og aktiviteter, og enkelte økonomiske fristelser bør man som redaktør unngå. Det har noe med pressens samfunnsrolle å gjøre, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold.

Fisk og shipping

En gjennomgang Dagbladet.no har foretatt av selskaper på Oslo Børs og opplysninger Simonnes selv har bidratt med etter å ha blitt konfrontert med investeringene sine, viser at han har en portefølje på Oslo Børs til en markedsverdi på nesten 1,6 millioner kroner.

I tillegg har han aksjer i selskaper utenfor børsen verdsatt til vel 3,3 millioner kroner.

Aksjene, som blant annet er innenfor offshoreindustrien og oppdrettsnæringen, har sunnmøringen plassert i hans familieeide investeringsselskap Kamato AS. Dette selskapet eier han sammen med sin kone Nina Snerthe Simonnes. Deres datter Kamilla Simonnes sitter som varamedlem i moren og farens investeringsselskap. Simonnes sier at det er han alene som styrer investeringene.

AKSJONÆR: Sjefredaktør Helge Simonnes i Vårt Land har investert i en rekke selskaper på børsen. Det synes ikke Norsk Presseforbund er så klokt. I går var Simonnes inne i 22 selskaper på Oslo Børs. Foto: SCANPIX
AKSJONÆR: Sjefredaktør Helge Simonnes i Vårt Land har investert i en rekke selskaper på børsen. Det synes ikke Norsk Presseforbund er så klokt. I går var Simonnes inne i 22 selskaper på Oslo Børs. Foto: SCANPIX Vis mer

Bindinger

- Vårt Land har ikke noen interne retningslinjer som forbyr de ansatte å handle i aksjemarkedet. Derimot har vi regler som hindrer de ansatte å ta verv høyt opp i kristne og religiøse organisasjoner. Vi er opptatt av å ha en uavhengig holdning til de stoffområdene vi skriver mye om, sier sjefredaktøren til Dagbladet.no.

- Vi har satt en grense. Våre redaksjonelt ansatte kan være medlem i et menighetsråd, sier Simonnes.

- Men dere er jo en riksdekkende dagsavis som skriver om mye annet enn bare kirkemiljøet?

- Jo, det er riktig, men vi skriver veldig lite om næringsliv. Hadde jeg derimot arbeidet i Dagens Næringsliv, Finansavisen, Aftenposten, Dagbladet eller VG, så ville jeg ikke hatt noen aksjer i børsnoterte selskaper, sier Simonnes.

Spørsmål om uavhengighet

Mediehuset Vårt Land, som Simonnes også er øverste administrative leder for, eier også Ukeavisen Ledelse som skriver om næringslivet i Norge.

- Ansatte i denne avisen bør ikke kjøpe aksjer på børsen, sier Simonnes.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, sier det Simonnes gjør ikke er ulovlig, og kanskje heller ikke uetisk.

- Men særlig klokt er det ikke, sier Kokkvold.

Han viser til at det ikke er tilfeldig at et helt kapittel i pressens Vær Varsom-plakat handler om integritet og uavhengighet.

- Pressen, som med rette er opptatt av andre makthaveres mulige bindinger og habilitetsproblemer, bør være pinlig nøye med sine egne, sier Kokkvold.

Ingen interne forbud

Også redaksjonsklubben i Vårt Land, som teller rundt 40 ansatte, stusset da de ble kjent med sjefredaktørens millionverdier på børsen.

- Vi går ut fra at sjefredaktøren kjenner Vær Varsom-plakatens formuleringer om at man ikke skal ha økonomiske bindinger som kan skape interessekonflikter i forhold til de redaksjonelle oppgavene. Det viktige for oss er at det er åpenhet rundt dette, ikke minst at leseren skal være klar over forholdene, sier leder av redaksjonsklubben Brita Skogly Kraglund, til Dagbladet.no.

Selv visste ikke de ansatte noe om børsinvesteringene da Dagbladet.no tok kontakt, men før denne artikkelen ble trykket gikk sjefredaktør Simonnes ut med en redegjørelse til sine ansatte og styret om sine aksjeinvesteringer.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, mener redaktører og journalister ikke bør investere i aksjer, og spesielt ikke i børsnoterte selskaper som sjefen i Vårt Land gjør.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer