Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Se og Hør - skandalen i Danmark

Sjefredaktører dømt til fengsel i Se og Hør-saken

Dommen over de seks tiltalte i overvåkningssaken har falt. 

SKANDALE: Danske Se og Hør er dømt for å ha overvåket pengebruken til kjendiser og kongelige i Danmark.Bildet viser danske Se og Hør-blader
Foto:Christian Liliendahl/NTB scanpix
SKANDALE: Danske Se og Hør er dømt for å ha overvåket pengebruken til kjendiser og kongelige i Danmark.Bildet viser danske Se og Hør-blader Foto:Christian Liliendahl/NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet):Ifølge den danske avisen Berlingske tidende er det bare én av de seks tiltalte som frifinnes i saken.

Ifølge NTB må den tidligere sjefredaktøren i danske Se og Hør, Henrik Qvortrup, sitte tre måneder i fengsel for ulovlig overvåking av kjente personers kredittkortbruk.

Ifølge Berlingske tidende er også Qvortrups etterfølger i redaktørstolen, Kim Henningsen, dømt til ett års fengsel.

Per Ingdal, Se og Hørs konstituerte sjefredaktør i første halvdel av 2009, frifinnes.

Ifølge NTB har det vært steile fronter gjennom 14 rettsmøter. Påtalemyndigheten har krevd lange og ubetingede fengselsstraffer, mens de seks tiltalte har ønsket full frifinnelse i saken.

Kilde og journalister dømt

Overvåkningsskandalen ble kjent i 2014, da den danske avisa Dagbladet BT fikk tilgang til boka «Livet, det forbanede», hvor tidligere journalist i danske Se og Hør, Ken B. Rasmussen, skriver om hvordan ukebladet skal ha overvåket kjente menneskers kredittkortopplysninger.

Overvåkningen skal ha foregått mellom 2008 og 2012. Se og Hør skal ha betalt en IT-spesialist for å overvåke en rekke kjente danske menneskers kredittinformasjon.

Blant annet fikk Se og Hør muligheten til å følge danske prins Joachim og Marie på deres hemmelige bryllupsreise til Canada ved hjelp av kredittkortopplysninger.

IT-spesialisten, Peter Bo Henriksen, straffes med fengsel i ett år og seks måneder ifølge Berlingske tidende.

Journalist Kasper Kopping og journalist Ken B. Rasmussen, er begge blitt dømt til betinget fengsel på fire måneder.

- Vi gikk over streken

Den første dommen i saken falt i slutten av august i år. Tidligere nyhetssjef i danske Se og Hør, Lise Bondesen, og tidligere redaksjonssjef Kim Bretov, ble dømt til seks måneders fengsel og 120 timers samfunnstjeneste, etter å ha blitt funnet skyldige i å ha krenket privatlivet til danske kjendiser.

Bondesen og Bretov innrømmet i retten at Se og Hør hadde benyttet seg av kredittkortopplysninger til å spore opp danske kjendiser.

- Vi gikk over streken, medga Bondesen gråtkvalt i retten.

Aller Media A/S, som eier Se og Hør og Dagbladet, fikk også i august en bot på 10 millioner danske kroner.

Konsernets advokat, Hans Jakob Folker, har tidligere uttalt at Aller ønsker å vedkjenne seg sitt ansvar.

Norske Se og Hør knyttet til skandalen

Etter sjokkavsløringen ble både norske kjendiser og norske Se og Hør knyttet til skandalen.

Det danske nettstedet Mediawatch har tidligere gjengitt et hemmelig notat fra tidligere sjefredaktør av norske Se og Hør, Odd Johan Nelvik.

Ifølge notatet skal også den norske utgaven av bladet ha betalt svarte penger til kilder, i tillegg til å ha hemmelige kilder kredittkortselskaper og flyselskaper.

Se og Hørs redaktør i Norge, Ulf André Andersen, understreker i en e-post til Dagbladet at dette er en dansk sak.

- I Norge følger Se og hør norsk lov og presseetikk, skriver han.

Bok og film om Se og Hør

I Norge ble det debatt tidligere journalist i norske Se og Hør Håvard Melnæs ga ut boka «En helt vanlig dag på jobben» i 2007.

I boka, som også er filmatisert, skildrer Melnæs sine egne opplevelser som reporter i bladet fra 1996 og utover. I boka skrev han blant annet at reportere i Se og Hør hadde tilgang på konfidensiell informasjon om kredittkortbruken til de kongelige.

Til Dagbladetfortalte Ari Behn at han og og prinsesse Märtha Louise dro på bryllupsreise med en koffert full av kontanter, fordi de visste at informasjon om deres kortbruk ble lekket.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling