Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sjekk boksen!

Med «Fucking Åmål», som hadde premiere i Norge i går, har lesbene fått seg nytt sjekketriks: O'boy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Blir du med hjem på et glass O'boy?» svirrer i lufta ved stengetid på lesbeklubben Potpourriet i Oslo etter midnatt. Sjekkereplikken er hentet fra sluttscenen i «Fucking Åmål»: Elin og Agnes drikker O'boy på pikerommet og er kjærester in spe.

Regissør Lukas Moodyson får brev som bekrefter det samme: «...ville bare du skulle vite at O'boy er den trendigste av trenddrikker blant lesbiske... Jeg har selv sjekket opp ei jente på denne måten. Det gikk kjempebra.»

Positivt bilde

I går kveld reserverte ungdomsgruppa til LLH en hel kinorad på «Fucking Åmål»-premieren.

- Hadde jeg sett denne filmen som 15-åring hadde alt vært helt annerledes, sier Ranveig Karlsen (19), som er styremedlem i ungdomsgruppa LLH. For et halvt år siden flyttet hun til Oslo fra Karmøy.

Brita Møystad Engseth er journalist i NRK Filmredaksjonen :

- Da jeg var 15 år, følte jeg meg alene i verden om å være lesbisk. Og hadde i alle fall ingen å snakke med om det. Alt jeg leste og hørte om homofile var negative ting. «Fucking Åmål» er den første muligheten for mange ungdommer rundt i landet til å se et positivt bilde av det å være ung og homofil.

- For meg er dette absolutt en lesbefilm. Folk som sier dette ikke handler om lesbisk kjærlighet har ikke skjønt noenting. Men bevares; selv om den er viktig for oss som opplever at billed- og populærkulturen sjelden inkluderer oss, er det jo en film for alle som har vært 15 år. Man skal være frådende homofob for ikke å være glad når de får hverandre til slutt, sier Engseth.

Hun mener at filmen er særlig viktig etter de skyhøye tallene på unge med psykiske problemer som kom fram i homo-rapporten nylig.

- Denne filmen minner oss om hvor flott det er å være homofil. Vanligvis omtales homofile bare med kirkebråk, selvmordsrapporter og gutteklubber med kikkhull i veggen. At Agnes kjærlighet hverken er ekkel eller forkastelig, gjør at dette bør være obligatorisk skolefilm, sier Brita Møystad Engseth

Vil ikke skremme

Hver tiende svenske har sett filmen. I Norge har lesbene lenge før premieren merket av «Fucking Åmål» som obligatorisk. Stine Helgeland i Sandrew Metronome Norge er lite begeistret om filmen stemples som homofilm.

- Jeg skjønner veldig godt at homsemiljøet ønsker å adoptere den, men det er synd hvis dette gjør at andre ikke tør å se filmen, sier hun.

Allerede i første scene får vi vite at Agnes elsker Elin. Når filmen er over, er de blitt kjærester. I PR-materialet skrives det «En film om hvor vondt det er å være forelsket - og hvor fantastisk det kan være. Og om å være annerledes, og tore å være det».

- Hva hadde skjedd om den ble promovert med «ung, lesbisk og forelsket»?

- Mange hadde blitt skremt. Det er ikke lett å være ung homofil. Det er mer ufarlig å se filmen som ungdomsfilm, enn homofilm. Helgeland sier at det egentlige temaet i filmen er å være annerledes - når hovedpersonen i filmen er lesbisk er dette bare en måte å vise dette på.

KAN SKPLE I SJOKOMELK: - Homofile tenåringer favnes ikke av noen. Tenk å være 15 år på Voss, og være lesbisk. Å se Fucking Åmål viser at det er håp, sier Brita Møystad Engseth.