Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sjekk den lisensøkninga!

NRKs inntekter nesten doblet på få år.

STOR ØKNING: Rapporten fra Mediebedriftenes Landsforening viser en stort vekst i NRKs lisensinntekter de siste åra. Foto: MBL.
STOR ØKNING: Rapporten fra Mediebedriftenes Landsforening viser en stort vekst i NRKs lisensinntekter de siste åra. Foto: MBL. Vis mer

(Dagbladet): NRK er under press.

Regjeringa har sagt den vil vurdere kringkasterens rolle i medielandskapet og kulturministeren vil vurdere å fjerne lisensen.

Mange av politikerne på Stortinget vil vurdere langt større endringer enn som så. Både distriktskontorene, værmeldinga, betal-TV og kutt i radiokanaler har blitt diskutert blant politikerne Dagbladet har snakket med.

Lisensen er det også flere som av NRKs tradisjonelle støttespillere som åpner for å ta bort.

Fra 2,8 til 5,1 milliarder Mens kulturminister Thorhild Widvey (H) forbereder en egen NRK-melding for Stortinget våren 2015 har Mediebedriftenes Landsforening (MBL) gjennomført en egen evaluering av NRK.

Rapporten er satt sammen av representanter fra landets største mediebedrifter og viser overraskende inntektsforskjeller når man sammenligner NRK med resten av de norske mediene.

Siden år 2000 har NRKs lisensinntekter steget fra rundt 2,8 milliarder kroner årlig, til 5,1 milliarder i 2013.

Det tilsvarer en inntektsøkning på over 80 prosent for statskanalen på litt over ti år.

Til sammenligning økte det generelle prisnivået i Norge kun 27 prosent i den samme perioden, viser tall fra SSB.

Det er spesielt årene midtveis i den rødgrønne regjeringsperioden som i særlig stor grad var lukrative for NRK. I årene 2007, 2008 og 2009 gjorde lisensinntektene nærmest historisk høye byks.

Blir stadig større Dette har skjedd i en periode hvor resten av norsk medielandskap har opplevd store budsjettnedganger. Lisensøkningen gir NRK økonomiske muskler til å øke sin journalistiske bemanning, viser også rapporten fra MBL.

I en periode hvor landet har fått færre journalister, og samtlige mediehus i Norge har måtte nedbemanne, har NRK fra 2008 til 2014 økt bemanningen sin med 12 prosent.

Til sammenligning har resten av landets aviser mistet én av ti journalister på de samme årene. For andre medier er ståa enda mørkere; mens NRK har blitt større, har nesten én av fem journalistjobber i diverse TV- og radiostasjoner i Norge forsvunnet på seks år.

I Norge i dag jobber mer enn hver femte journalist og redaktør i statskanalen NRK.

NOEN GODE ÅR: Nye tall viser en enorm vekst i lisensinntektene til NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
NOEN GODE ÅR: Nye tall viser en enorm vekst i lisensinntektene til NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling