Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sjekk hva de nå planlegger på Lambda-tomta

Oslo kommune har utlyst ny konkurranse, men arkitektene er kritiske.

AKVARIUM I BJØRVIKA: I 2004 ble Paulsenkaia i Bjørvika regulert til akvarium. Illustrasjonen viser hvordan arkitektkontoret Marlow Ramfelt A38 tidligere har sett for seg at et akvarium i Bjørvika kan se ut. Tegning: Marlow Ramfelt A38 arkitektur og design
AKVARIUM I BJØRVIKA: I 2004 ble Paulsenkaia i Bjørvika regulert til akvarium. Illustrasjonen viser hvordan arkitektkontoret Marlow Ramfelt A38 tidligere har sett for seg at et akvarium i Bjørvika kan se ut. Tegning: Marlow Ramfelt A38 arkitektur og design Vis mer

(Dagbladet): Etter 60 år med forsøk på å bygge et akvarium i Oslo sentrum, og flere politiske helomvendinger, lyser Oslo kommune på nytt ut en konkurranse om et akvarium i Bjørvika.

Prosjektselskapet Oslo Aquapark har selv jobbet med akvarieprosjektet i Bjørvika i syv år, og er kritisk til den politiske vinglinga.

- Det som gjør det vanskelig er at vi har brukt mye tid og ressurser på å utvikle et område, så får vi beskjed om at et akvarium ikke vil bli en realitet der, og så får vi en ny kontrabeskjed. Det er litt håpløst, sier Bent Nordbø i Oslo Aquapark til Dagbladet.

Torsdag offentliggjorde nemlig Oslo kommune en nasjonal konkurranse om en «mulighetsstudie» av hvilke «muligheter, begrensninger og forutsetninger som er vesentlige for etablering av akvarium på Paulsenkaia i Bjørvika».

Flere er kritiske Tomta på Paulsenkaia ble først regulert til akvariedrift i 2004, for så å bli omprioritert til å skulle huse Munch-museet.

Men da Oslo bystyre stemte nei til Lambda i desember 2011, stemte de også ja til å gjenoppta utredningen av et akvarium på samme tomt.

Arkitektkontoret Marlow Ramfelt A38 arkitektur og design er engasjert av Akvarieselskapet, som siden 1950-tallet har arbeidet for å bygge et offentlig akvarium i Oslo sentrum.

De støtter Nordbøs kritikk.

- Inntil bystyret har vedtatt at det faktisk skal bygges et akvarium på tomta, vil det være tilnærmet umulig for Akvarieselskapet å få investorer. Det hersker mye politisk uenighet om prosjektet, sier sivilarkitekt Rune Ramfelt ved arkitektkontoret.

Vil tenke nytt Tegningene over er noen av illustrasjonene til reguleringsplanen som ble utarbeidet av arkitektkontoret Marlow Ramfelt i forrige runde.

Prosjektet ble som kjent ikke realisert, men Ramfelt forteller at Akvarieselskapet mener det er fullt mulig å bygge og drifte et privat akvarium.

NABO TIL OPERAEN: Et nytt akvarium på Paulsenkaia vil bli nærmeste nabo til Bjørvika. Tegning: Marlow Ramfelt A38 arkitektur og design
NABO TIL OPERAEN: Et nytt akvarium på Paulsenkaia vil bli nærmeste nabo til Bjørvika. Tegning: Marlow Ramfelt A38 arkitektur og design Vis mer

- Dersom vi blir foretrukket til å gjennomføre mulighetsstudien vil vi selvfølgelig se på alle muligheter, i tillegg til de eksisterende tegningene, sier Ramfelt, som mener Bjørvika ved utløpet av Akerselva vil være en optimal plassering for et akvarium.

Forstår kritikk Oslo Aquapark hadde på sin side innstilt seg på et akvariumprosjekt på Fllipstadkaia, men også de har meldt sin interresse for den nylig utlyste konkurransen for Paulsenkaia.

Oslos byråd for byutvikling, Bård Folke Fredriksen (H), forstår kritikken.

- At aktørene opplever den politiske prosessen som lite forutsigbar har jeg stor forståelse for. Men denne mulighetsstudien er første skritt i retning av å oppfylle en gammel drøm, sier han.

FAKSIMILE: Dagbladet 15. desember 2011.
FAKSIMILE: Dagbladet 15. desember 2011. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media