Sjekk traileren til norsk suksessdokumentar

Vibeke Løkkebergs sterke film «Gazas tårer» høster strålende kritikker i Hollywood.

||| «Gazas tårer» har ikke premiere på norske kinoer før 5. november, men dokumentaren til Vibeke Løkkeberg om bombingen av Gaza-stripen i 2008 og 2009 har allerede skaffet seg solid med spaltemetre og lovord utenlands.

Dokumentaren ble vist for første gang på Toronto filmfestival 11. september, og prestisjetunge magasiner som Variety og Hollywood Reporter hyller Løkkebergs film.

- Følelsesmessig terror
«Få antikrigsfilmer får med den forstyrrende, umiddelbare og følelsmessige terroren som «Gazas tårer» gjør,» skriver Variety, mens Hollywood Reporter ser på den norske dokumentaren som «kanskje den ultimate antikrigsfilmen».

«Gazas tårer» ble vist i Stavanger i går, og i kveld vises den på Cinemateket i Bergen.

Den gode mottakelsen i Toronto har i tillegg ført til at filmen skal vises på festivaler i Abu Dhabi, Qatar, Dubai og Amsterdam senere i høst.

Kritikerne ser på «Gazas tårer» som en sterk, realistisk og knalltøff skildring av bombingen av Gaza og tida etter. Filmen retter fokus mot en ung gutts og to jenters fortelling fra helvete.

I filmen ser vi barnelik som blir slengt rundt som dokker, enorme eksplosjoner når de israelske rakettene treffer sine mål, blinde mennesker, avkuttede lemmer og barn som er forbrente av fosfor.

- Gjør vondt i magen
Hollywood Reporters anmelder Kris Honeycutt mener filmen gjør vondt i magen å se på grunn av de ekstremt sterke bildene.

Han gjør seg også opp noen tanker om hvor i konflikten mellom Israel og Palestina filmen lander.

- Araberne kan finne på å omfavne filmen mens Israelerne og deres støttespillere vil kunne styre unna den. Så en absolutt nødvendig og relevant film vil dermed risikere å ikke bli så mye sett som den burde, frykter Honeycutt.

Anmelderen tror nemlig filmen bare vil bli vist på festivaler i Nord-Amerika, men er spent på hva slags mottakelse den vil få i Europa.

• «Gazas tårer» kommer altså på norske kinoer 5. november. På grunn av det sterke innholdet, får den 15-årsgrense.

SUKSESSREGISSØR: Vibeke Løkkeberg får internasjonal ros for jobben som regissør og manusforfatter for «Gazas tårer». Foto: Håkon Eikesdal
SUKSESSREGISSØR: Vibeke Løkkeberg får internasjonal ros for jobben som regissør og manusforfatter for «Gazas tårer». Foto: Håkon Eikesdal Vis mer