Sjekk ut våre nye tegneserier!

«Wulffmorgenthaler», «Skavlans Ark» - og en and med downs syndrom.

TEGNESERIEFIGUR: Fredrik Skavlan (44) er Skandinavias ubestridte talkshowkonge, men han har flere talenter enn som så. Fra i dag blir hans egen tegneseriestripe «Skavlans ark» fast innslag i Dagbladet annenhver dag. Foto: Agnete Brun
TEGNESERIEFIGUR: Fredrik Skavlan (44) er Skandinavias ubestridte talkshowkonge, men han har flere talenter enn som så. Fra i dag blir hans egen tegneseriestripe «Skavlans ark» fast innslag i Dagbladet annenhver dag. Foto: Agnete BrunVis mer

||| Dagbladet har satset hardt på gode tegneserier de siste åra, og i dagens avis presenterer vi tre splitter nye serier på side 54 og 55.

Danske «Wulffmorgenthaler» har tidligere vært å se i Aftenposten, mens Fredrik Skavlans «Skavlans ark» blant annet har dukket opp i Dagbladet Magasinet.

Vår tredje nye stripe er mer ukjente «Downs Duck».

- Stripe for alle Fredrik Skavlan er altså ikke bare Skandinavias talkshowkonge, han har også et tegnetalent og er i besittelse av en underfundig humor som kommer til uttrykk gjennom «Skavlans ark».

Selv sier han til Dagbladet at stripa bør passe for alle.

- Jeg jobber stort sett med målgruppa «alle», nesten uansett hva jeg gjør. Ubeskjedent nok, sier talkshowkongen.

- Hvordan vil du beskrive serien?

- Ikke som en serie, men som enkelte tegninger ut ifra et tema som ble gitt meg fra Dagbladet. Handlingsrommet var med andre ord begrenset, noe som faktisk gjør det lettere - ikke vanskeligere - å finne på noe, sier Skavlan.

Frekke dansker Den mest kjente av de nye stripene er sannsynligvis «Wulffmorgenthaler», som lages av de to danskene Mikael Wulff og Anders Morgenthaler.

Serien trykkes blant annet i Tyskland, England og Sverige, og kommer i Dagbladet samtidig med lanseringen av wulffmorgenthaler.no.

Mikael Wulff er ikke i tvil om hva som gjør serien til en suksess.

- «Wulffmorgenthaler» er en stripe som utstiller det moderne liv på en absurd måte. Serien er underfundig på et grotesk vis, sier han til Dagbladet.

Wulff er standupkomiker, og kommer opp med de fleste morsomhetene i serien, mens Anders Morgenthaler tegner.

- Vi fungerer veldig godt sammen, og har holdt på med serien i åtte år. Det tok et års tid før vi slo igjennom i Danmark, men etter at vi la om fra ren undergrunnskomedie til noe litt mer mainstream, gikk det bedre, sier Wulff.

Utviklingshemmet and Den minst kjente av de tre nye stripene er «Downs Duck». Serien er lagd av Kristiansand-bosatte Ronny Haugeland (34).

Det er mer enn ti år siden han kom opp med ideen om å lage en tegneseriestripe basert på en utviklingshemmet and, men det er første gang serien dukker opp i en riksavis.

- Jeg tenkte på en litt lubben versjon av Donald med Downs syndrom, og sånn ble «Downs Duck» til. Det er en enkel serie om ei and som løser hverdagslige ting på en litt fin måte, sier Haugeland til Dagbladet.

SATSER: Tegneserieansvarlig Snorre Bryne fastslår at striper er viktige for Dagbladet.
SATSER: Tegneserieansvarlig Snorre Bryne fastslår at striper er viktige for Dagbladet. Vis mer

- Er du redd for at serien skal skape reaksjoner?

- Man vil alltid finne noen som lar seg provosere, uansett hva man gjør. Men dette er gjort på en søt og uskylding måte, så hvis noen blir provoserte av dette, så er det leseren det er noe galt med, ikke meg.

Større satsing De tre nye seriene som dukker opp i dagens avis, er en del av Dagbladets satsing på tegneserier.

Tegneserieansvarlig Snorre Bryne forklarer hvorfor stripene er så viktig for ei avis:

- Tegneseriene er for mange et av høydepunktene i avisa. At mange liker dem, er noe vi også ser av trafikken på nettet, sier Bryne.

Med de tre nye seriene har Dagbladet nå ni faste serier og én gjesteserie.

- Ettersom «Skavlans ark» og «Fakta fra verden» går annenhver dag, har vi nå åtte serier daglig. I tillegg blir tegneseriesiden på nett pusset opp denne uka, sier Bryne.

Om profilen på Dagbladets tegneseriesatsing, sier han følgende:

- Vi har smale ting under et svært høyt tak. Vi tør å slippe til serier som andre aviser ikke umiddelbart omfavner, fastslår han.

• «Downs Duck» skal være gjesteserie i papiravisen en måneds tid. Blir responsen god kan perioden utvides. I morgen får vi også et gjensyn med «Fakta fra Verden» av Karstein Volle.