Sjelden piknik med blid Susanne Sundfør

Åpnet den ny Piknik i Parken-festivalen på Frogner.

ÅPNET NY FESTIVAL: En smilende Suanne Sundfør åpnet Piknik i Parken-festivalen ved Vigelandsmuseet i ettermiddag. Alle foto: Anita Arntzen / Dagbladet
ÅPNET NY FESTIVAL: En smilende Suanne Sundfør åpnet Piknik i Parken-festivalen ved Vigelandsmuseet i ettermiddag. Alle foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

KONSERT: Susanne Sundfør åpnet Oslos ferskeste tilskudd på festivalstammen i dag - i hagen til selveste Gustav Vigeland.

Et lite steinkast fra Frognerparken er det rigget til en hovedscene på plenen og en liten scene i Borggården, mens du kan få «leke» Vigeland og lage skulpturer i det ene hjørnet og drikke akevitt i det andre.

Publikum er i hovedsak unge voksne, og det er atskillig flere barnevogner å se enn på for eksempel Øya eller Norwegian Wood.

Lite folk Bare noen få hundre hadde rukket å komme innenfor porten da Susanne Sundfør åpnet festivalen. Mange sto fortsatt i kø utenfor.

Synd, for dette er Sundførs første konsert på lenge, da hun for tida er opptatt med å spille inn sitt fjerde album.

Hun beklager til og med etter første låt at hun «sang masse feil», som en kombinasjon av at hun ikke har gjort en solokonsert på nesten ett år og heller ikke har spilt de gamle låtene på veldig lenge.

Det gjorde ingen ting, Susanne!

Akustisk Etter hvert kom det flere til, og de fikk se og høre en Sundfør som veksler mellom elektrisk og akustisk piano, mens stemmen veier opp for det som måtte mangle av komp.

Dessuten var det ikke savnet et øyeblikk.

At Sundfør mestrer dette formatet viste hun til fulle da hun i 2008 ga ut sitt debutalbum på nytt under tittelen «Take One», i den formen låtene ble skrevet - solo og akustisk.

Og det ble bedre enn originalen!

En sterk kontrast til de kjøttfulle platene hun har gitt ut siden, tildels tungt orkestrerte «The Brothel» (2010) og «The Silicone Veil» (2012).

Se, hun smiler! Jeg må medgi at det er en stund siden jeg har sett henne live, så det første som slår meg at det er en overraskende blid Sundfør som møter sitt publikum - som kvitterer med stående applaus når hun avslutter 50 minutter seinere.

Hun smiler og småprater og holder til og med en liten politisk appell for miljøet og avslutter med å oppfordre oss til å stemme på Miljøpartiet!

Enkelt Sundfør åpner med «Father Father», som ikke er så forskjellig fra den versjonen som avslutter «The Brothel».

Stort enklere kan det ikke bli, et el-piano og en stemme som skjærer gjennom høstlufta - og som dessuten er blant de mest særegne vi har i dette lille landet.

SUNN IS PÅ PINNE: Barn er høyst velkomne i Piknik i Parken.
SUNN IS PÅ PINNE: Barn er høyst velkomne i Piknik i Parken. Vis mer

Og med mye klang! Lyden er upåklagelig.

Nye låter Før eldre låter som «Walls», «The Silicone Veil» og «White Foxes», presenterer hun også et par fra det kommende albumet - også de dvelende og nakne.

Det kan selvfølgelig bli monotont, og det er det. Men - det er monotont på en god måte.

Skal det treffe og engasjere, kreves gode låter og et sterkt uttrykk. Sundfør har begge deler.

Derfor har hun et hørende publikum, og hun er så fornøyd at hun på tampen proklamerer: «Jeg elsker dåkker, jeg tør bare ikke si det!».

Fortsetter i morgen En mild og vakker start på en familievennlig festival som henvender seg til et publikum som vil lytte mer enn de vil skravle.

Den fortsetter i morgen med artister som Siri Nilsen, Nils Petter Molvær og amerikanske Robert Ellis, Lissie og John Grant.

• Susanne Sundfør gir fire konserter i november, i Trondheim (14.), Bergen (15.), Stavanger (19.) og Oslo (20.).

EN NY VIGELAND?  Du kan øve deg under Piknik i Parken.
EN NY VIGELAND? Du kan øve deg under Piknik i Parken. Vis mer
BARNEVENNLIG: Unge voksne, gjerne med barn, utgjør publikum på den nye festivalen.
BARNEVENNLIG: Unge voksne, gjerne med barn, utgjør publikum på den nye festivalen. Vis mer