Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sjeldent å lese så elegant debut

Lena Niemis «Den du ringer kan ikke nås for øyeblikket».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOK: Lena Niemis stramme novellesamling består av 15 fortellinger med 15 skjebner knyttet sammen etter stafettpinneprinsippet: Unni vil ikke lenger være sammen med Liv. Liv flykter ut i den iskalde oslonatta og snubler over gamle Magnar som har lagt seg i en sovepose på Karl Johan for å dø. Magnar prøver å ringe sin sønn, men sønnen får ikke tatt telefonen fordi elskerinnen hindrer ham. Elskerinnens samboer er rasende fordi han tapte i biljard. Han gjør en skjebnesvanger feil på jobben, som kollegaen oppdager. Kollegaen dagdrømmer om en helterolle da han kolliderer med Frode som havner på Ullevål med brukne armer. I nabosengen ligger Elise som har hoppet ut av vinduet fordi kjæresten forsvant med Amanda, som er gravid med Jarle som jobber på hotellet som Liv oppsøker etter å ha truffetlille Thea, hvis far ikke hentet henne på toget og som nå blir kjørt hjem av politimannen Mathias, som har en fortvilet kone som i 16 måneder har grått over den blå streken som aldri viser seg på graviditetstesten.

Skjebnesvangre valg
«Den du ringer kan ikke nås for øyeblikket» handler nettopp om at den du ringer ikke kan nås for øyeblikket. Telefonnettet er nede, derfor alle misforståelsene, alle de skjebnesvangre valgene mennesker tar fordi de av ulike grunner ikke kan nå hverandre. Det mest elegante bildet på kommunikasjonssvikt er historien om Frode hvis døve kone er sykelig sjalu. Han prøver forgjeves å fortelle henne at han ikke har vært utro. Men hvordan si det på tegnspråk når hans to brukne armer ligger i gips?

Strålende reklame
Det er sjelden å lese en så gjennomført debut. Tematikken er ikke oppsiktsvekkende; kjærlighet, alderdom, død, ensomhet. Men det er så elegant gjort. Vi lesere ser livet i fugleperspektiv, alle menneskene som dulter borti hverandre og bare nesten når hverandre. Den viser hvor hårfin balansen er mellom liv og død, lykke og katastrofe. Avslutningen på de mange fortellingene er urovekkende åpne. I en debut som er en strålende reklame for Aschehougs forfatterskole, der den mer enn lovende Niemi har vært elev.

image: Sjeldent å lese så elegant debut

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!