Sjele-vrengende

Ambisiøs, men famlende alternativ komedie.

FILM: Det er nok ingen spøk å bråslutte etter ti år på heroinkjøret, men det gjør Daniel, hovedpersonen i denne spanske komedien. Derfor lar han seg sperre inne i ei hytte langt ute i ødemarka, og etter den sjelevrengende cold turkey -opplevelsen føler han seg sterk nok til å gjenoppta livet i byen.

«Ti bud for et bedre liv» er en komedie med skjeggstubber og oppkast i munnvikene - ikke spesielt finslepet eller elegant, men en besk og svartmunter visitt bak fasaden til en eksjunkie som vil tilbake til det normale. Hans eneste hjelpemiddel er ti bud som en lege har satt opp for ham, med regler som «Spis sunt», «Vær renslig», «Sosialiser deg» og så videre. Ikke akkurat dekalogen, med andre ord.

Dagene tilbringes med å pusse opp en sliten leilighet, men så kommer en 15-årig jente inn i livet hans. Hun påstår at broren hennes bor i naboleiligheten, men den er tom, og Laura får lov til å bo noen dager hos en motvillig Daniel. Hun er foreldreløs og hjemløs, men på mange måter sterkere og mer målbevisst enn den 40-årige verten.

Regissør og manusforfatter Santi Amodeo har hatt store ambisjoner med «Ti bud for et bedre liv», og hjelpes langt på vei av den presise, troverdige Nancho Novo som herjede Daniel. Historien famler likevel for mange steder, og de animerte sekvensene hjelper heller ikke på strukturen. Men vil du se en alternativ komedie er den verdt et besøk.