«Sjelens historiker» på jakt etter sovjetmennesket

Nobelpris-kandidaten Svetlana Aleksijevitsj endelig på norsk.

NOBELPRISEN? Svetlana Aleksijevitsj (65) fra Hviterussland ankom Lillehammer i går. Hun var her seinest for ti år siden, men det har de fleste glemt. 
Foto: Nina Hansen
NOBELPRISEN? Svetlana Aleksijevitsj (65) fra Hviterussland ankom Lillehammer i går. Hun var her seinest for ti år siden, men det har de fleste glemt. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LILLEHAMMER (Dagbladet): Svetlana Aleksijevitsj (65) har bak seg et av de mest oppsiktsvekkende forfatterskapene i moderne, europeisk litteratur. Gjennom intervjuer med tusenvis av mennesker har hun kartlagt og avslørt historien om Sovjetunionen og det sovjetiske mennesket.

Hun ankommer Lillehammer i et lilla skjerf som hun bruker til skaut og en lysebrun buksedress. Liten av vekst, men med et stort smil og glød i blikket. I disse dager kommer to av hennes bøker på norsk; «Krigen har intet kvinnelig ansikt» og «Bønn for Tsjernobyl».

Bakgrunnen for sitt prosjekt, som hun har kalt «utopiens stemmer», forklarer hun slik:

—Den stalinistiske ideen tar tak i hele sjelen. Den var en utopi, en alternativ sivilisasjon. Den tilbyr mennesket en mening med livet som er større en livet selv. Det nære, privatlivet, individualismen betydde ingenting, bare overgivelse til fellesskapet.

—Du har jaktet på «den sovjetiske sjel». Fant du den?

—Jeg tror de 70 åra med kommunisme utviklet en egen type mennesker. De mistet kontakten med seg selv. Men i mine intervjuer har jeg forsøkt å ta tak i det som var ekte hos menneskene, som ikke lot seg knuse. Det tok ofte lang tid å overbevise folk om at dette var noe de kunne snakke om. Det var der, som om det hadde levd et underjordisk liv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer