Sjenanse og gammel verdighet

a-ha er som en gammel stekeovn. Det tar litt tid før de får opp dampen.

KONSERT: KÖLN (Dagbladet): Tyskland elsker a-ha. a-ha elsker Tyskland. I løpet av de to neste månedene skal bandet ut på europaturné, og ti av tjuefire konserter kommer til å være på tysk jord. Derfor var det utrolig viktig at a-ha skulle ta kontrollen over storarenaformatet da de åpnet turneen i Köln i går. Og derfor var det trist at de lyktes bare delvis.

Taffelkonsert

Det begynte nemlig fryktelig slapt. Morten, Paul og Magne hadde ikke fått anledningen til å øve så mye som de ønsket på forhånd, og det kunne man høre gjennom hele den første halvtimen. Den dystermelankolske åpningslåta «Celice» er en solid singel, men Morten sleit med å få stemmen opp på de aller høyeste tonene. Han hørtes rett og slett spinkel ut. Riktignok lovte det godt da de dro i gang en Prince-funky versjon av «Move To Memphis», men det falt sammen igjen da de plutselig kom i utakt. Da publikum på «Scoundrel Days» forsøkte seg på litt allklapp, måtte de etter hvert gi opp fordi de ikke fikk noen respons fra bandet. Gutta sto så pal stille på scenen at man skulle tro de var i ferd med å holde en tafffelkonsert.

Rocka «Take On Me»

Men femti minutter inn i konserten løsnet det heldigvis med episke «I Call Your Name». a-ha er tross alt Norges U2, i utgangspunktet burde de kunne lene seg tilbake og surfe på 25 år med hits. Og for noen hits! Da stemmen til Morten endelig var tilbake i form, slapp bandet løs popmonsteret. Morten holdt tonen i en liten evighet på «Summer Moved On». «Take on Me» framsto i en ny og rocka versjon, og på «Hunting High And Low» hentet publikum fram stjerneskuddene og dro i gang allsangen. Vi fikk også noen lovende smakebiter fra det kommende albumet «Analogue.»

Men problemet til a-ha var rett og slett det at de ikke turte å slippe seg ordentlig løs. For hvis man skal klare å opprettholde interessen blant 16 000 publikummere, må man showe litt mer enn et sporadisk «Thank you». Dessverre holder det ikke å bare vrikke litt på rumpa. Og det burde a-ha, som har verdensrekorden i antall betalende gjester fra sin Rio-konsert i 1991, så absolutt vite.

 HALVVEIS OPPLEVELSE: Det tok litt tid før Morten Harket fikk i gang stemmen under turnéåpningen i Köln i går. Foto: Gorm K. Gaare
HALVVEIS OPPLEVELSE: Det tok litt tid før Morten Harket fikk i gang stemmen under turnéåpningen i Köln i går. Foto: Gorm K. Gaare Vis mer