Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Sjofelt og ondsinna

Jula blir vrikka inn på islamfritt vis.

JULEVRIKK: Kjetil Rolness har skifta til playboy-ham og blitt riddar av den bedrøvelige skikkelsen Jens Pikenes. Foto: Jens Sølvberg / Samfoto / NTB Scanpix
JULEVRIKK: Kjetil Rolness har skifta til playboy-ham og blitt riddar av den bedrøvelige skikkelsen Jens Pikenes. Foto: Jens Sølvberg / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

DENNE VEKA la NRK ned Aktuelt - eit så gamaldags fjernsynskonsept at det hadde mange sjåarar. Ole Torp, denne legeringa av elderly statesman og kjuagutt med korrekt slipsknute, skal nå føra vidare tradisjonen etter ein annan kvithåra NRK-veteran, den intimitetstyranniske Viggo Johansen. Det blir nok slikt som ungdommen likar.

SIST LØRDAG siterte denne spalta finansråd Eivind Erichsens allmenne og personuavhengige lov om politiske løfte: «Man kan ikke både holde og love; det får holde med å love». Det kom feil ut på trykk, for der blei «man» til «han». Kordan slikt kan skje, burde forblitt eit uoppklart mysterium i vår post-korrekturelle tid der vi må dansa med automatiske retteprogram, om det ikkje hadde vore for at dette vesle rusket ikkje var eit déjà vu, men noe denne spaltisten har opplevd før.

I DET HERRENS ÅR 1972 var eg utsendt for å dekka den danske folkeavstemminga om EF-medlemskap, ei veke etter det norske nei-et. Eg sende heim ein tospaltar med sitat frå eit intervju i Politiken med den norske LO-formannen Tor Aspengren: «Norge trakk nisselua ned foran øynene». Og litt lenger nede, i eit nytt avsnitt, sto det: «Han har for øvrig inntrykk av at Trygve Bratteli har spilt en mer aktiv rolle i innspurten av den danske valgkampen enn den noe tafatte innsats han gjorde i sluttfasen av den norske».

TOR MED HAMMAREN blei forbanna, for han hadde ikkje kritisert Bratteli. I Arbeiderbladet kravde han at Dagbladets ansvarlige ledelse måtte «gi meg sin unnskyldning offentlig» for eit slikt «ondsinnet angrep på min person». Dagbladet ilte til med ei «uforbeholden unnskyldning» for at MAN var blitt til HAN, for det var «man» - in casu Dagbladet - som hadde dette inntrykket av Brattelis innsats. (Det blei ikkje alltid skilt så klart mellom reportasje og kommentar i hine hårde dagar.) Og så la red. til: «Om årsaken ligger i en feilhørsel på telefon og diktafon fra København, eller er en ren trykkfeil, forblir uoppklart.»

ASPENGREN var ikkje nøgd. Han klaga til Pressens Faglige Utvalg over «det mest sjofle jeg har vært utsatt for i min lange tid som leder for en organisasjon». PFU godtok Dagbladets forklaring på kordan feilen kunne ha oppstått, men dømde likevel avisa fordi dementiet «burde vært gitt en mer framtredende plass og en tittel og et utstyr som gav sikkerhet for at det ble oppfattet av avisens lesere».

EI ELLER TO spalter; det var forskjellen mellom god og dårlig presseskikk. Er det underlig at man etter det har hatt ein skamskoten respekt for Pressens Faglige Utvalg?

HEGE STORHAUGS tapre væpnar, Kjetil Rolness, har denne veka skifta til playboy-ham. Den kløktige Sancho Panza med si godslige vom er blitt riddar av den bedrøvelige skikkelsen Jens Pikenes. Så blir jula vrikka inn på islamfritt vis i år også. Mens landets førstejøde, Ervin Kohn, er gissel i Antirasistisk Senter, kan vi andre gå rundt juletreet utan melding heimanfrå.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media