Sjokk-kutt for teater

PORSGRUNN (Dagbladet): Grenland Friteater kan bli lagt ned for godt fra sommeren etter 21 år. Landets mest veletablerte friteater har nær fått halvert støtten fra Norsk Kulturråd. Ensemblet er i sjokktilstand.

...men mange får økt støtte

De føler at det går på æren løs når et anstrengt budsjett barberes dramatisk. Teatret har i år et budsjett på i overkant av fire millioner kroner. I fjor utgjorde støtten fra Kulturrådet 1,4 millioner kroner. For neste år er den redusert til 800000.

- Vi tror ikke Kulturrådet aner rekkevidden av dette. Fordelingen av pengene bærer preg av en personlig synsing mer enn en faglig vurdering. Vi har ikke sett noen av disse menneskene på forestillingene våre. Det er horribelt og uprofesjonelt at de kvester oss på denne måten, sier Lars Vik i Grenland Friteater til Dagbladet.

196 forestillinger

Ensemblet har ikke midler til å drive etter sommeren. Virksomheten til teatret utgjør femten årsverk.

- Vi har greid å jobbe fram en modell for et friteater. Men det er tydelig at de som sitter på pengesekken ikke har sans for den, sier Vik.
Grenland Friteater har i år spilt 196 forestillinger som er sett av 16000 mennesker. Ensemblet er også drivkraften i den årlige teaterfestivalen i Porsgrunn.

Prosjektstøtte

- Jeg har ikke vanskelig for å forstå at Grenland Friteater er skuffet. Men det er hard kamp om disse midlene, sier scenekunstkonsulent Jon Tombre i Norsk Kulturråd.
Han opplyser at flere av medlemmene i scenekunstutvalget har sett en rekke forestillinger på Grenland Friteater.

- På en måte faller teatret mellom to stoler. De får ikke fast støtte som et regionteater, men er samtidig en permanent institusjon. Pengene utvalget deler ut er ment som prosjektstøtte. Vi må gi nye grupper sjansen til å utvikle seg.