Sjokk med skum

MOLDE (Dagbladet): Moldejazzen er løs igjen, og klokka 17.12 i går stakk jeg nøkkelen i låsen til rom 503 på Hotel Alexandra. Den hjemmekjente døra gled opp, og sekundet seinere kunne jeg med et lite jubelskrik enda en gang ta det utrolige Romsdals-panoramaet i øyesyn. Men noe var annerledes.

Ikke horisonten, den var full av fjell som før. Ikke fjorden, den lå blå i soldisen med hurtigruteskipet «Kronprins Harald» ved kai. Nei, det fremmedartede var av en ganske annen beskaffenhet, og her kommer det: Ikke bare én, men opptil flere ølførende uteserveringer skuet jeg i Moldes gater og streder.

  • Nevnte noen flom i Sahara? Siden Dagbladet ikke tror på mirakler, gikk jeg straks ut for å finne en rasjonalistisk forklaring på dette uvanlig løsslupne, ja rent ut sagt syndstangerende påfunnet i Kjell Magne Bondeviks hjemby. Og ganske riktig: Bevilgningene til friluftsservering av humle og malt ble klubbet igjennom mens den bevilgningsknipne KrF-ordfører Rolf Myhre ferierte, og varaordfører IngridGiørtz holdt tømmene, for ikke å si tønnene. Hun er Høyre-kvinne fra sunnmørsbyen Ålesund, og sier du den setningen fort, uttales den «fri næringsvirksomhet».
  • Og mens vi er inne på øl: Rett fra kilden har jeg fått vite at Alexandra går festivalen i møte med fulle tanker. 10000 liter av det gylne hviler i kjellerens dyp, hvilket betyr at jeg sover på en skvulpende bombe, hvilket igjen bør avføde et aldri så lite risikotillegg når reiseregningen skal gjøres opp. Min innsats for å redusere trusselen fra dypet skal være helhjertet, det skal ikke stå på det, men den vil også kreve sin pris - nærmere 100 kroner pr. liter, er jeg redd.
  • Også i år ønsker jazzfestivalen å utgi sin egen, daglige gratisavis, den høyt elskede blekka Fire Flate . Med stab på minst 25 og enda større opplag - 5000 - er Fire Flate ikke til å skubbe seg på, og allerede i går kveld var staben i en udefinerbar blanding av streik mot og forhandlinger med festivalledelsen. Arbeidstvisten gjaldt hva slags adgangskort medarbeiderne skal utstyres med, og sjefredaktør Jan Granlie, en knallhard forhandler etter sin fortid som leder for jazzklubben «Den ensomme ulv» i Kabelvåg, opplyste i natt at partene sto langt fra hverandre - flere meter - men at Reidar Webster var orientert. Vi venter i spenning.