Anmeldelse: Prince: «Welcome 2 America»

Sjokkalbum fra Prince: -Forbløffende

I elleve år har det ligget på hylla, fiks ferdig. Fredag kommer Prince-albumet «Welcome 2 America».

VERDENSTURNÉ: Prince på scenen under turneen i 2011 som fulgte i kjølvannet av det ferdiginnspilte albumet «Welcome 2 America» - som først nå blir utgitt. Foto: Bertrand GUAY / AFP / NTB
VERDENSTURNÉ: Prince på scenen under turneen i 2011 som fulgte i kjølvannet av det ferdiginnspilte albumet «Welcome 2 America» - som først nå blir utgitt. Foto: Bertrand GUAY / AFP / NTB Vis mer
Publisert

«Welcome 2 America»

Prince

Soul/R'n'B/funk/rock

Utgitt: 2021
Plateselskap: Legacy Recordings / Sony Music

«Gåtefull utgivelse.»
Se alle anmeldelser

ALBUM: At Prince var en eksentriker er vel et understatement. Det betyr blant annet at han var uforutsigbar og alltid gjorde som han ville. Fem år etter hans død, bare 57 år gammel, foreligger et album som ble spilt inn i 2010 - og lagt på hylla.

Turné

Grunnen til at det ikke ble utgitt tok Prince trolig med seg i graven. Om han ikke var fornøyd med det, burde det kanskje blitt liggende på hylla. På den annen side er dette neppe noe han ville tatt avstand fra.

Tanken var kanskje å komme tilbake til albumet, ihvertfall fortsatte han med nye prosjekter. Det snodige var at han ikke spilte en eneste låt fra albumet under verdensturneen i 2010/2011 som også tok ham til Oslo, til tross for at turneen også bar navnet «Welcome 2 America». De luxe-utgaven av albumet inneholder for øvrig et opptak fra en konsert i Los Angeles under den samme turneen.

Forbløffende og frusterende

Kort fortalt er det et forbløffende og litt frustrerende album bestående av 12 låter, samtidig som det kanskje er blant hans beste fra en periode i karrieren som ikke akkurat var lysende. Forløperen «20 Ten» (2010) fikk ingen distribusjon i USA og ble delt ut gratis med en avis i England, mens han med «Art Official Age» (2014) var forlikt med Warner Music igjen og var tilbake i folden. Tre album til kom i løpet av 2014 og 2015, men altså ikke «Welcome 2 America».

Albumet er forbløffende fordi det aldri nådde platebutikkene, men åpenbart hadde fortjent det og frustrerende fordi det har strålende låter som balladen «Running Game (Son of a Slave Master)» med Shelby Johnson på vokal og kule «Born 2 Die», med Prince i strålende falsettform, men også forglemmelige spor som den lette, disko- og retroaktige «Hot Summer» (som ble spilt én gang på en lokal radiostasjon i 2010 før den ble utgitt som singel nå) og den gospelliknende coverlåten «Stand Up And B Strong» (signert Minneapolis-gruppa Soul Asylum). Den er slagordaktig og ikke så mye mer enn det. Teksten føles derimot nesten profetisk, sjøl om overdosen til Prince neppe var tilsiktet:
«If you live in the hills
and take too many pills
If you've lost the thrill
Against your own will
Stand up and be strong».

«When She Comes» figurerer i en nedstrippet form på «HITnRUN: Phase Two» fra 2015, men har fått en annen, utilslørt tekst her. «1000 Light Years From Home» ble dessuten lagt inn som en slags forlengelse av låten «Black Muse» på samme album uten at den er listet.

Fra «hvelvet»

Flere uutgitte låter er kommet etter hans død, men «Welcome 2 America» er første utgivelse av nytt materiale innspilt spesifikt som et album.

Det blir helt sikkert ikke det siste. Prince elsket å tilbringe mye tid i sitt eget studio Paisley Park i Chanhassen. en forstad til Minneapolis, og det skal være mer i hyllene, eller «hvelvet» (vault) som det kalles - også album. Det var også der han ble funnet død av en overdose av det syntetiske opioidet fentanyl 21. april 2016.

Velkommen?

En av de tingene han etterlot seg er altså albumet «Welcome 2 America», som også er et av hans mest politiske. I særdeleshet gjelder det tittelsporet, som er mer rap enn sang og som ganske syrlig lister opp mye av det som er galt med USA: Undertrykking på grunn av rase og kjønn («Land of the free, home of the brave / Ooops, I mean / Land of the free, home of the slave») fake news («Truth is a new minority»), Apples og Googles dominans og det svake skolesystemet i USA («Go to school to become a celebrity») m.m. Den kunne vært skrevet i dag.

Black Lives Matter

Låten kan ha vært ment som en støtte til Black Lives Matter-bevegelsen, som oppsto i 2013 - men som virkelig vokste seg stor og verdensomspennende etter drapet på George Floyd nettopp i Princes hjemby Minneapolis i fjor.

En anmassende, rocka «Check The Record» funker dårlig i dette selskapet. Og sjøl om Prince er kjent og hyllet for sin funk, blir sjangertypiske låter som en stakkato «Same Page, Different Book», «1010 (Rin Tin Tin)» og «Yes» mindre interessante enn de mer gullkantede R'n'B- og soullåtene.

Blant høydepunktene på denne delen av plata er «One Day We Will All B Free», en enkel finale med en optimistisk tone på et album som kan høres som et slags statement fra Prince. Dette var hans USA i 2010. Det er interessant også elleve år seinere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer