KRITIKERROST: «Thelma» nyter suksess hos både publikum og kritikere, og er Norges Oscar-kandidat. Det ser ikke imidlertid ikke ut til at filmen er med under neste års Amanda-utdeling Foto: Motlys
KRITIKERROST: «Thelma» nyter suksess hos både publikum og kritikere, og er Norges Oscar-kandidat. Det ser ikke imidlertid ikke ut til at filmen er med under neste års Amanda-utdeling Foto: MotlysVis mer

Thelma

Sjokkboikotten: - Det blir pinlig for Amanda-komiteen

Bransjen er delt om Joachim Triers Amanda-boikott.

(Dagbladet): I dag sendte den prisbelønte filmprodusenten Thomas Robsahn ut en pressemelding hvor han gjorde det klart at det norske Oscar-håpet, Joachim Triers «Thelma», boikotter neste års Amandapris.

Han og gjengen bak «Thelma» mener at det i Amanda-kategorien «Beste norske kinofilm» legges for stor vekt på publikumsappell, altså hvor mange kinobilletter filmen selger.

- Det grunnleggende problemet til Amandaprisen er at juryene er for små. Det burde vært en større gjeng som avgjør prisene via en hemmelig avstemning. Med små juryer er det for mye potensial for særheter, agenda og hestehandel, sier «Thelma»-produsent Thomas Robsahm til Dagbladet mandag.

Han kritiserer årets utdeling, hvor han mener at flere kritikerroste kvalitetsfilmer ble forbigått i kategorien beste film, blant annet Kim Hiorthøys, «The Rules for Everything», som fikk hele seks nominasjoner i andre kategorier.

TRAILER: Joachim Triers «Thelma». Video: Motlys / SF Studios Vis mer Vis mer

- Merkelig av juryen

I reglementet til Amandakomiteen er det en formulering som mange i filmbransjen ønsker fjernet (uthevet):

«For prisen beste norske kinofilm skal filmen utvise gjennomgående høy kvalitet i alle funksjoner. I tillegg bør filmen ha en publikumsappell».

Men Ikke alle er enige i kritikken fra «Thelma», og mener at det er greit at publikumsbesøk er med å avgjøre beste film.

- Det er juryens tolkning av regelverket mer enn regelverket selv som er merkelig, sier produsent Synnøve Hørsdal i Maipo Film («Askeladden - I dovregubbens hall»).

Startet debatt

Erlend Loe, Yngvild Sve Flikke, Petter Rosenlund og Jakob Oftebro, fire av de seks Amanda-jurymedlemmene i år, publiserte 30. august en kronikk i Aftenposten der de forklarer hvordan de med vilje bare nominerte filmer med høye besøkstall for å illustrere problemet:

«Juryen er pålagt å ta kommersielle hensyn, men få utenforstående vet at det er det som foregår. Derfor valgte en enstemmig jury i år å gjøre kravet om publikumsappell tydelig ved å lese reglementet bokstavelig og kun nominere filmer med dokumentert publikumsappell, noe som ofte, men ikke alltid, betyr kommersielt vellykkede filmer», skrev de.

- Det finnes ingen mellomting. Kvalitet er det eneste som teller. All prat om hvor mange som har sett en film har ingenting med vurdering å gjøre. Min oppfatning er at det er svært mange i bransjen som mener at den formuleringen ikke holder, sier manusforfatter og forfatter Erlend Loe til Dagbladet mandag. Han mener boikotten er riktig.

- Storm av feil grunner

Synnøve Hørsdal i Maipo Film mener det er helt greit at publikum kan tas med i vurderingen.

- Det står at «i tillegg bør filmen ha publikumsappell», hovedkriteriet er «høy kvalitet i alle ledd». På meg virker det bakvendt at juryen først velger å vektlegge på en annen måte enn det som har vært gjort tidligere, og så går ut og kritiserer i etterkant, sier Hørsdal.

Hørsdal setter spørsmål ved at det er de tre mest sette filmene som var nominert i år, men ser ikke at fortolkningen av kriteriene har gitt tilsvarende utslag tidligere.

- Det som nå skjer er å lage storm av feil grunner, sier hun.

- Modig

Maria Ekerhovd i Mer Film mener derimot at det er modig av teamet bak «Thelma» å trekke filmen fra neste års Amanda.

- De påpeker noe mange i bransjen er enige i. Dette er et sterkt signal om at Amanda-komiteen bør endre regelverket, sier hun.

Ekerhovd er en av ni produsenter som 4. september publiserte et innlegg i bransjebladet Rushprint under tittelen «Amanda-komiteens definisjon av kvalitet undergraver prisens betydning».

- Meningsløst

Hun håper komiteen nå vil fjerne tilleggskriteriet som går på publikumsappell.

- Ingen sammenliknbare filmpriser har en slik formulering. Det er et meningsløst tilleggskriterium, noe som juryen denne gangen har forsøkt å synliggjøre.

Ekerhovd tror ikke det blir så stas å vinne Amanda i kategorien beste kinofilm uten «Thelma» blant de nominerte.

- Det blir pinlig for Amanda-komiteen dersom en av de åpenbart sterkeste kandidatene ikke er med. Men jeg håper de nå benytter anledningen til å ta dette på alvor. Det er god tid til å gjøre endringer i statuttene før neste års utdeling.

Amanda: - Overrasket

Ifølge Amandakomiteleder og festivalsjef for Den Norske Filmfestivalen i Haugesund, Tonje Hardersen, kom boikotten som en overraskelse på komiteen. De har ikke snakket offisielt sammen om bransjekritikken som kom i kjølvannet av årets Amandautdeling.

- Amandakomiteen har sitt første møte onsdag, og vi har ikke rukket å behandle kritikken som kom fra Erlend Loe med flere. Dette vil diskuteres under møtet, sier hun til Dagbladet mandag.

- Vil dere fjerne formuleringen?

- Jeg kan ikke forskuttere komiteens behandling av innspillet. Men vi diskuterer det og har fått det med oss. Amandakomiteen har alltid endret reglementet etter innspill fra bransjen. Jeg skulle ønske Thomas (Robsahm red.anm.) tok kontakt med oss før han gikk ut med en slik pressemelding, sier Hardersen.

Den anerkjente filmskaperen Joachim Trier har regi på «Thelma», som hadde kinopremiere 15. september. Ifølge de offisielle kinotallene har totalt 32 587 personer sett «Thelma» på kino siden premieren.