Sjokkerende alminnelig

I et mediebilde der selv prestedøtre - på oppfordring av tidligere tante Aftenposten - vrenger genseren og lar seg fotografere toppløse over fem spalter, lover sannelig TV2 mye når «Dokument 2» sender en dokumentar med tittelen «Ibiza - feriebildene mor aldri fikk se».

Tre 17- 18-årige jenter fra Arna drar på toukers ferie til partyøya Ibiza, og TV2 fikk følge med. Ungdom på chartertur er på en måte ikke unormalt - men blir vanligvis barmhjertig unndratt offentlige kameraer. Alt lå til rette for en alminnelig interessant dokumentar.

Og sydengjester er sydengjester. Ibiza er for tida igjen Europas ledende partyreisemål, «det kuleste stedet med de sykeste festene», der pengene går til «alkohol, vann - og mat, selvfølgelig», som en av jentene sa.

Full, fullere, bakfull

Dokumentaren var streit videofilming gjennom fjorten dagers «beach & boogie» chartertur. Selskapsleker med fulle mennesker, fulle mennesker som gjør dumme ting og bakfulle mennesker som lurer på om de orker en runde til.

Innimellom ferievideoen kom dramatiske svart-hvitt-plakater med tekst - men med ujevnt presisjonsnivå. Da jentene kjøpte koffeinholdig leskedrikk, kom plakaten «Red Bull holder kroppen kunstig våken og er forbudt i Norge på grunn av høyt koffeininnhold». Dramatiske greier. Samme effekt og ingredienser som kaffe, altså - men litt sterkere enn Cola. Hvor mye sterkere, fikk vi ikke vite.

En annen plakat kunne fortelle oss grønnskollinger at Ecstasy inneholder heroin, amfetamin og LSD. Det er sensasjonelle opplysninger - hvis de hadde vært korrekte. Foreløpig er TV2 alene med nyheten.

Verken fugl eller fisk

Vi fikk aldri vite nok om jentene vi fulgte til at dokumentaren fikk noen portrettkarakter, og programmet fulgte heller ikke opp sine dystre bilder av hender som holdt hvite piller, nettopp fordi de tre jentene selvsagt ikke brukte det. Resultatet ble verken eksponering eller portrettering, verken innlevelse eller avsløring, verken fugl eller fisk.

- Kommer man hjem og sier at man har fått drinker i pillen, eh piller i drinken, er det neppe sant - sa reiselederen for øvrig til reportasjeteamet. Det lød sannelig overbevisende.

Så var programmet brått slutt, og hemmeligheten omsider avslørt. På Ibiza drikker og fester ungdom. Dersom TV2 ikke har bedre avsløringer å komme med, kan de heller bli med noen pensjonister på danskebåten neste gang. Der skjer det visstnok virkelig ville ting.