Sjokkerende bra

Et av 80- og 90-tallets mest innflytelsesrike hardrockband er tilbake. I går kveld rocket Jane's Addiction Oslo.

KONSERT: Sanger Perry Farrell, gitarist Dave Navarro og resten av bandet er tilbake i førersetet, der de hører hjemme. Bandet som har vært med på å meisle ut den alternative metalrocken, har funnet tilbake til de vanvittige og groovy rytmene.

Djevler og demoner

Jane's Addiction er ikke bare en nytelse for ørene. I levende live er de også et syn for guder. Farrell og Navarro er som skapt for hverandre, og utløser sammen en audiovisuell kjemisk reaksjon.

Trommer og bass legger et tungt og rytmisk bakteppe som Navarro kan lage skyggebilder på. Og øverst troner Farrells høye, lyse stemme som bader i klang og ekko.

Bandet maner fram djevler og demoner som vi ikke engang ante at vi ville se og elske.

Farrells sceneutstråling er som en performancekunstners: Han ser ut som en høyst bevegelig og eventyraktig porselensfigur. En posør av dimensjoner, ikke en kjølig kunstig en, men den som inkluderer og leker med publikum.

Formet bølgen

Jane's Addiction festet i 1988 grepet med albumet «Nothing's Shocking», men det var først to år seinere at Los Angeles-kvartetten virkelig slo igjennom med det skjellsettende «Ritual de lo Habitual». Bandets skarpskårne alternativrock gjorde ikke bare noe med oss platepublikum, men den var i høyeste grad med på å forme den amerikanske rockbølgen for 15 år siden.

Band som Red Hot Chili Peppers og Faith No More ble aldri de samme etter Jane's gjennombrudd.

Dop og indre strid førte til at bandet gikk i oppløsning på begynnelsen av 90-tallet. Men i sommer kom bandets første plate på 13 år, «Stray». Både den og gårsdagens konsert viser at Jane's Addiction er liv laga.

Leve Jane's Addiction

Mot slutten av konserten fikk Farrell en «Leve Blitz»-T-skjorte kastet opp på scenen. - Leve Blitz, ropte han, og fikk salen med seg.

Leve Jane's Addiction, også.

GROOVY: Sanger Perry Farrell og Jane's Addiction er ikke bare en nytelse for øret, men også et syn for guder.