- Sjokkerende dersom Tyldum og filmen vinner en Oscar

Nøkterne filmjournalister anbefaler kaldt vann i årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Natt til mandag kan regissør Morten Tyldum bli historisk. Filmen «The Imitation Game» er nominsert til åtte Oscar.

Filmanmelder i Dagbladet, Inger Merete Hobbelstad, mener vi må ha mer kaldt vann enn blod i årene.

Også NRKs filmjournalist Vegard Larsen er nøktern når det gjelder Morten Tyldum og «The Imitation Game»s vinnermuligheter.

- Ekstrem liten sannsynlighet - Det er en ekstrem liten sannsynlighet for at Tyldum vinner. Dersom han vinner, må det bli i en av småkatagoriene. Prisene for «Beste film», «Beste regi», «Beste mannlige skuespiller» og «Beste kvinnelige birolle» går ikke til Morten Tyldum og «The Imitation Game», sier Hobbelstad.

- Skulle den få en av disse fire prisene, ville det vært sjokkerende, fortsetter hun.

Hobbelstad legger til at det er heller ingen som virkelig tror at han skal vinne. Derfor mener hun at heller ingen bør bli skuffet dersom Tyldum og filmen går tomhendt hjem fra Oscar-festen.

- En bragd i seg selv - Det å bli nominert til beste regi, for Tyldums del, er en bragd i seg selv. Uansett hvordan det går, har dette endret hans karriere. Hver eneste eventuelle Oscar er en bonus for Tyldum og «The Imitation Game», sier Hobbelstad.

Personlig synes hun det er underlig at Clint Eastwood ikke er reginominert for «The American Sniper».

- Men den er nominert til «Beste film», og er blitt et fenomen i USA - en film som alle må se, sier Hobbelstad.

«The Imitation Game» var nominert til flere priser under Golden Globe og Bafta. Den dro tomhendt hjem fra begge utdelingene. Både Hobbelstad og Vegard Larsen mener at det skuffende resultatet fra Bafta- og Golde Globe-arrangementet legger føringer for hvordan det kan gå i Oscar-showet.

Skal vi tro Google og sosiale medier, ligger Tyldum derimot an til å vinne flere priser. Filmen har flere Google-søk enn sine konkurrenter, og Benedict Cumberbatch er den mest omtalte mannlige skuespilleren på Twitter i USA.

«The Imitation Game» er også den mest omtalte filmen i California på Twitter.

«Boyhood» og «Birdman» storfavoritter «The Imitation Game» er nominert i følgende åtte kategorier: «Beste film», «Beste regi», «Beste tilrettelagte manus», «Beste mannlige hovedrolle» (Benedict Cumberbatch), «Beste kvinnelige birolle» (Keira Knightley), «Beste filmklipp», «Beste produksjonsdesign» og «Beste originalmusikk».

Dagbladets filmekspert Inger Merete Hobbelstad mener at både «Boyhood», «Birdman», «The Grand Budapest Hotel» og dels «The American Sniper» er bedre filmer og at regissørene i disse klart større favoritter.

- Jeg tror at «Beste kvinnelige birolle» går til Patricia Arquette i «Boyhood» og «Beste mannlige hovedrolle» til Eddie Redmayne i «The Theory of Everything» eller Michael Keaton i «Birdman». De ligger bedre an enn Benedict Cumberbatch i «The Imitation Game», sier Hobbelstad.

- Oscar for «Beste tilrettelagte manus» NRKs filmekspert Vegard Larsen tror «The Imitation Game» har gode muligheter til å vinne en Oscar for «Beste tilrettelagte manus».

<strong>TROR IKKE:</strong> Inger Merete Hobbelstad, filmanmelder i Dagbladet, blir sjokkert dersom det blir noen Oscar på Morten Tyldim og hans film. Foto: Bjørn Langsem
TROR IKKE: Inger Merete Hobbelstad, filmanmelder i Dagbladet, blir sjokkert dersom det blir noen Oscar på Morten Tyldim og hans film. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Jeg blir overrasket dersom han og filmen skulle vinne de fire gjeveste av de åtte Oscar-nominasjonene.

Han holder, i likhet med Dagbladets filmanmelder, spesielt filmene «Boyhood» og «Birdman», som Tyldums hardeste konkurrenter.

- Men man vet jo aldri. Oscar for Beste film er jo en mulighet. Det har skjedd større overraskelser i Oscar-sammenheng før, sier Larsen.

Har større tro på Torill Kove. NRKs filmekspert legger til at han tror Torill Kove kan vinne Oscar for «Beste animerte kortfilm» for «Moulton og meg».

Også Inger Merete Hobbelstad tror Torill Kove har større Oscar-sjanser enn Tyldum.

<strong>TROR OG HÅPER:</strong> NRKs Vegard Larsen håper på en manus-Oscar, men er veldig usikker. Foto: NRK
TROR OG HÅPER: NRKs Vegard Larsen håper på en manus-Oscar, men er veldig usikker. Foto: NRK Vis mer

- «Moulton og meg» er en utrolig sjarmerende, klok og observant film. Den deltar i det som visstnok skal være en veldig sterk kategori, men Oscar-akademiet har jo likt hennes stil før, sier hun, og viser til at Kove er nominert for tredje gang, og at hun i 2007 vant Oscar for filmen «Den danske dikteren».

- De liker tydeligvis hennes blikk. Og jeg anbefaler virkelig filmen hennes, sier Hobbelstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer