Sjokkerende møte med Muhammed

Behovet for Halvor Tjønns bok er hevet over enhver tvil.

JERUSALEM: Muhammeds nattlige utflukt til Jerusalem har fått storpolitiske følger, ettersom byen i islamsk tradisjon betraktes som den tredje helligste etter Mekka og Medina. ?Foto: Torgeir Larsen
JERUSALEM: Muhammeds nattlige utflukt til Jerusalem har fått storpolitiske følger, ettersom byen i islamsk tradisjon betraktes som den tredje helligste etter Mekka og Medina. ?Foto: Torgeir Larsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Historiker og Aftenposten-journalist Halvor Tjønn har gått til kildene. Han har hentet fram de eldste skriftlige overleveringer fra muslimske historikere om religionstifteren Muhammeds liv og virke, slik de ble nedtegnet i de første generasjonene etter Muhammeds død.

Det er, for den som ikke visste  bedre, sjokkerende lesning om en brutal og hevngjerrig despot.

Det mørkeste kapittelet er massakreringen av jødene i Medina våren 627. Under oppsyn av Muhammed ble 800 menn halshogd. Kvinner og barn ble solgt som slaver. Etter nedslaktingen valgte Muhammed ut den vakre jødinnen Rayhana som sin andel av byttet, og innlemmet henne i haremet som konkubine. En opprørende handling i våre øyne er også ekteskapet med 9-årige Aisha, en av profetens mange koner og slavinner. Noen kilder regner opp 12 hustruer og to slavinner.

Ikke til å spøke med For en vantro skeptiker er det lett å harselere over Muhammeds åpenbaringer med engelen Gabriel som sendebud der høydepunktet er den eventyrlige beretningen om profetens nattlige reise med et bevinget muldyr til Jerusalem der han  møtte Abraham, Moses og Jesus — hvorpå Muhammed steg opp til til himmelens porter. I den syvende himmel ble Muhammed ledet inn i paradiset der han møtte en ung kvinne med mørkerøde lepper og til slutt Allah selv, som påla muslimene å be fem ganger om dagen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer