Sjokkerer med ny naziflørt

Lars von Trier velger ut naziarkitektur til inspirasjon for folket.

IKKE FOR Å PROVOSERE: Men da Lars von Trier skulle velge ut seks kunstverk til inspirasjon, var ett av dem nazitribunen fra Nürnberg. FOTO: AP Photo/SCANPIX
IKKE FOR Å PROVOSERE: Men da Lars von Trier skulle velge ut seks kunstverk til inspirasjon, var ett av dem nazitribunen fra Nürnberg. FOTO: AP Photo/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I fjor ble det rabalder da Lars von Trier - riktignok i et spøkefullt humør - snakket om sin beundring for nazismen foran hele pressekorpset på filmfestivalen i Cannes.

Selv om den omstridte regissøren i ettertid har beklaget uttalelsene, utfordrer nå han igjen med sine referanser til nazismen, skriver Politiken.

Totalkunst Denne gang ved å oppfordre folk til å la seg inspirere av den såkalte Zeppelin-tribunen i Nürnberg, som ble tegnet av Hitlers «hoffarkitekt» Albert Speer og brukt til en rekke massemønstringer av nazipartiet mellom 1933 og 1938.

Tribunen er et av seks kunstverk von Trier har plukket ut til sitt siste stunt: En oppfordring til mannen i gata om å la seg inspirere og bidra med egen kunst, som til sist skal settes sammen til installasjonen «Gesamt» og vises under Copenhagen Art Festival seinere i høst.

Kunstfestivalen har fellesskap som tema, og ønsket derfor å lage en form for brukergenerert totalkunst, eller «gesamtkunst» - et begrep som gjerne forbindes med operakomponisten Richard Wagner, som var høyt verdsatt av nazistene.

Ikke ideologi - Gesamtbegrepet fascinerte Lars von Trier, noe vi hadde en fornemmelse om før vi spurte om han ville være med, sier kurator Christian Skovbjerg Jensen i Copenhagen Art Festival til Politiken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer