Sjokkerer med zombie-film

Danny Boyle og Alex Garland har laget noe så uvanlig som en menneskelig zombiefilm. «28 dager senere» ligger lysår unna parets siste storfilm, «The Beach».

TROMSØ (Dagbladet): I går hadde filmen førpremiere under Tromsø internasjonale filmfestival.

- Hvordan reagerte publikum? Skvatt de i setene? Bra! Vi vil at seerne skal føle seg fanget, sier Danny Boyle (46) til Dagbladet like etter premieren.

«Den beste britiske horrorfilmen på 30 år,» skrev britiske Empire da filmen hadde premiere i England 1. november.

Alex Garland (30), kjent for suksessromanen «The Beach», har skrevet manus. Filmen er regissert av Danny Boyle, kjent for filmene «The Beach» og «Trainspotting».

- Filmselskapet kaller filmen en zombiefilm, men vi ønsket å lage en film for et større publikum. «28 dager senere» er en følelsesladd film som publikum kan engasjere seg i. Den handler mer om menneskene enn om viruset, sier Danny Boyle til Dagbladet.

Drapsvirus

Filmen åpner med en gruppe dyrevernere som prøver å befri flere forsøksaper fra et laboratorium i England. Apene er infisert med et virus som skaper et voldsomt raseri, og apene er livsfarlige på frifot. Viruset smitter gjennom blod, og det smitter raskt. Når sykkelbudet Jim (Cillian Murphy) våkner opp fra koma på sykehuset, er London omskapt til et katastrofeområde. Han befinner seg alene i en millionby der menneskene er omgjort til zombieliknende drapsmaskiner.

- Smitte via blod er noe alle frykter. Paranoia er som regel ubegrunnet, men mennesket er redd for mange ting. Det er vanskelig å si hvilken redsel som er begrunnet og ikke, sier Alex Garland.

Lavbudsjett

I motsetning til «The Beach» har han skrevet manuset direkte for filmen, i tett samarbeid med Danny Boyle og produsent Andrew MacDonald.

- Det var en helt annen måte å skrive på. Vi jobbet tett sammen hele veien, og mye ble til underveis, sier Alex Garland.

Filmens hovedperson Jim oppdager etter hvert at han ikke er den eneste som har unnsluppet viruset. Sammen med Selena (Naomie Harris), Frank (Brendan Gleeson) og datteren Hannah (Megan Burns) rømmer han London for å søke redning hos en militær gruppe utenfor Manchester. Det viser seg å bli skjebnesvangert.

- Vi ønsket oss ikke superstjerner i filmens hovedroller, derfor ble skuespillerne plukket ut etter audition. Apokalypsefilmer er oftest uendelige, også i budsjett, mens vår film har visse grenser på flere måter, sier Boyle.

Filmen er en krysning av dogmefilm og katastrofefilm, og kostet langt mindre å lage enn amerikanske slektninger.

18-årsgrense

«28 dager senere» er i hovedsak filmet i England, og Boyles hjemby Manchester er i ferd med å utslettes når filmens hovedpersoner når fram. Filmen har fått aldersgrense 18 år både i Norge og England, noe som ikke forbauser filmskaperne. Volden er til tider grufull, men filmen stiller også spørsmål ved menneskenes vold mot hverandre.

- Vold er et tema gjennom hele filmen. Den ble mørkere og mørkere underveis, og en av de verste scenene ble til midtveis, sier Boyle og Garland.

Les svarene fra Danny Boyles nettmøte med Dagbladets lesere.

SNIKPREMIERE: «28 dager senere» er tittelen på den nye filmen til regissør Danny Boyle (t.v.) og manusforfatter Alex Garland, som hadde snikpremiere på den internasjonale filmfestivalen i Tromsø i går. Filmen har norgespremiere 14. februar.