Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sjokkerer

Den prisvinnende filmregissøren Sigve Endresen møtte stor motstand da han ville vise en dokumentar om tre kreftsyke mennesker på kino: - Folk syntes det var for voldsomt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og voldsomt er det:

Ikke voldsomt blodig, men én time og tjue minutter om tre unge mennesker som lever med døden som et nært og naturlig faktum, kan virke sterkere enn skuddsalver fra Hollywood.

- Jeg er ganske overbevist om at filmen vil gjøre et sterkt inntrykk. Jeg tror ingen kommer til å gå upåvirket ut av kinosalen, sier Endresen.

Stort publikum

For «Leve blant løver» kommer på kino: Etter et halvt års tiggerferd om penger fikk Endresen i går endelig klarsignal.

Sammen med offentlige filmstøtteinstanser, bevilget Den Norske Kreftforening midlene som manglet for at filmen skulle kunne gjøres om fra TV-film til kinovisning.

Endresen har gått de samme rundene før. Hans kritikerroste og prisbelønte dokumentarer «For harde livet» og «Store gutter gråter ikke» startet også som TV-produksjoner, men endte på kino.

Også da måtte regissøren be om tilleggsbevilgninger, noe ingen av bidragsyterne angret på i ettertid:

«For harde livet» ble sett av 70000 og «Store gutter gråter ikke» av drøyt 40000 kinogjengere, høyt over gjennomsnittet for norske dokumentarer - ja, spillefilmer også, for den saks skyld.

For voldsomt

Men til tross for regissørens gode meritter, var det enda vanskeligere å skaffe penger denne gangen.

- Jeg tror noen synes filmen rett og slett er for voldsom til å sette opp på kino - og at det ikke er noen typisk kinofilm.

- Og hvorfor skal den på liv og død opp på kino?

- Når du lager noe om de store spørsmål i livet, så vil du ha det ut så kraftig som mulig, sier Endresen.

Og understreker livet - for «Leve blant løver» handler like mye om det å leve som om kreftdøden. Selv om personen som var tiltenkt hovedrollen, faktisk døde etter to måneders opptak.

- Det er ikke en kreftfilm, men en film om det å leve med døden tett innpå seg. I vår ungdomsdyrkende kultur er døden et tabuemne, men det viser seg ofte at det først er når man vet at man skal dø, at man lærer seg å sette pris på livet.

VOLDSOM: Sigve Endresen har laget en kinofilm om tre kreftsyke mennesker. Han er overbevist om at filmen vil gjøre inntrykk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!