Sjokkerer

Den prisvinnende filmregissøren Sigve Endresen møtte stor motstand da han ville vise en dokumentar om tre kreftsyke mennesker på kino: - Folk syntes det var for voldsomt.

Og voldsomt er det:

Ikke voldsomt blodig, men én time og tjue minutter om tre unge mennesker som lever med døden som et nært og naturlig faktum, kan virke sterkere enn skuddsalver fra Hollywood.

- Jeg er ganske overbevist om at filmen vil gjøre et sterkt inntrykk. Jeg tror ingen kommer til å gå upåvirket ut av kinosalen, sier Endresen.

Stort publikum

For «Leve blant løver» kommer på kino: Etter et halvt års tiggerferd om penger fikk Endresen i går endelig klarsignal.

Sammen med offentlige filmstøtteinstanser, bevilget Den Norske Kreftforening midlene som manglet for at filmen skulle kunne gjøres om fra TV-film til kinovisning.

Endresen har gått de samme rundene før. Hans kritikerroste og prisbelønte dokumentarer «For harde livet» og «Store gutter gråter ikke» startet også som TV-produksjoner, men endte på kino.

Også da måtte regissøren be om tilleggsbevilgninger, noe ingen av bidragsyterne angret på i ettertid:

«For harde livet» ble sett av 70000 og «Store gutter gråter ikke» av drøyt 40000 kinogjengere, høyt over gjennomsnittet for norske dokumentarer - ja, spillefilmer også, for den saks skyld.

For voldsomt

Men til tross for regissørens gode meritter, var det enda vanskeligere å skaffe penger denne gangen.

- Jeg tror noen synes filmen rett og slett er for voldsom til å sette opp på kino - og at det ikke er noen typisk kinofilm.

- Og hvorfor skal den på liv og død opp på kino?

- Når du lager noe om de store spørsmål i livet, så vil du ha det ut så kraftig som mulig, sier Endresen.

Og understreker livet - for «Leve blant løver» handler like mye om det å leve som om kreftdøden. Selv om personen som var tiltenkt hovedrollen, faktisk døde etter to måneders opptak.

- Det er ikke en kreftfilm, men en film om det å leve med døden tett innpå seg. I vår ungdomsdyrkende kultur er døden et tabuemne, men det viser seg ofte at det først er når man vet at man skal dø, at man lærer seg å sette pris på livet.

VOLDSOM: Sigve Endresen har laget en kinofilm om tre kreftsyke mennesker. Han er overbevist om at filmen vil gjøre inntrykk.