DEBATT

Debatt: Nasjonalmuseet

Sjokkert, eller bare naiv?

Er det nye nasjonalmuseet en politisk kunstinstallasjon?

PROBLEMBYGG: Det har vært mange problemer rundt byggingen av det nye Nasjonalmuseet mellom Rådhuset og Aker Brygge helt siden oppstarten, særlig knyttet til arbeidsvilkårene for innleide utenlandske arbeidere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PROBLEMBYGG: Det har vært mange problemer rundt byggingen av det nye Nasjonalmuseet mellom Rådhuset og Aker Brygge helt siden oppstarten, særlig knyttet til arbeidsvilkårene for innleide utenlandske arbeidere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

For litt over en måned siden befant jeg meg på et møterom hos Fellesforbundet fordi jeg hadde takket ja til å skrive en rapport for dem om innleie av arbeidskraft til byggenæringen i Oslo og Akershus.

Jeg var den eneste kvinnen i et rom med rundt 15 fagarbeidere, og merket fort at jeg ikke hadde et like intimt forhold til alle kriker og kroker av arbeidsmiljøloven som de andre, som syntes å kunne ramse opp paragrafene som om det skulle vært navnet på ungene sine.

Etter hvert fikk jeg bli med på byggeplasser, snakke med både polske og norske arbeidere, og lære meg om bemanningsbyråer, underentrepriser og allmenngjorte tariffavtaler. Jeg skjønte hvor viktig vern det er i arbeidsmiljølovens paragrafer, men også hvor frustrerende ofte de blir brutt. Ja, at det er regelen snarere enn unntaket.

En sak jeg bet meg merke i, kanskje fordi den er så stor både i penger og symbolsk kraft, var byggingen av det nye Nasjonalmuseet. Jeg har jo lest om skandaler der før, helt siden oppstarten har prosjektet hatt problemer. Mange kjenner til oppslagene i media om teknisk etasje, som er 1,07 meter høy på sitt laveste. Det har fått de ansatte til å frykte for livet i det de oppfatter at er en brannfelle, i tillegg til ydmykelsen og ryggproblemene som kommer av å alltid stå bøyd på jobb.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer