Sjokkert over Loes «L»

Magne Risa organiserte, tilrettela, trakk i tråder og stilte som rådgiver for Erlend Loes ekspedisjon som resulterte i romanen «L». I boka gjengir Loe Magnes e-post, sju brev totalt, uten at opphavsmannen ble spurt.

- Jeg er skuffet. Dette minner om dårlig folkeskikk, sier Magne Risa (49) som er sjøkaptein og har i lang tid seilt på Stillehavet, fram og tilbake til øyparadiset Cook Islands. Hans lokalkunnskap var viktig da Erlend Loe og hans venner skulle utruste sin ekspedisjon.

Risa reagerer nå kraftig på at Loe har brukt hans elektroniske brev, e-post, i romanen «L» - uten å ha spurt om lov. Han oppfatter brevene som personlige, bare tenkt for Erlend Loes øyne.

Irritert

- Når man korresponderer med noen, tenker man ikke over at det hele skal offentliggjøres. Alminnelig folkeskikk skulle tilsi at man blir spurt om lov, for når ting skal offentliggjøres, må man ordlegge seg på en annen måte, sier Risa.

Han mener Loe helt klart har trådt over streken for hva som er akseptabelt.

- Jeg ville på ingen måte godkjent at alt som står i brevene, ble offentliggjort. Blant annet vil det bli problematisk for meg dersom kontaktpersonene under ekspedisjonen får høre hva jeg har forklart om «smøring» - og hvordan slike ting organiseres. Det kan bli svært pinlig, sier Risa.

Trist

- Jeg ser på det Risa gjorde for oss med takknemlighet og synes det er trist at han reagerer slik, sier Erlend Loe.

- Men er ikke reaksjonen forståelig?

- Hvis jeg hadde trodd at han ikke ville like det, så hadde jeg ikke trykt brevene. Jeg har tenkt slik at så lenge de ikke setter Risa i et dårlig lys, så må det være greit at jeg trykker dem.

- Synes du det riktig å offentliggjøre andres brev?

- Det juridiske i saken vet jeg ikke noe om, men det regner jeg med at forlaget har vurdert. Jeg trykte brev i «Naiv.Super» også, sier Loe.

Lite sjokk

Risa sier han har gjort gjentatte forsøk på å komme i kontakt med Loe mens han har vært på besøk hjemme i Norge, uten hell.

- Jeg har lagt igjen beskjeder på telefonsvareren hans. Uten tilbakemelding. Og egentlig bør vel heller ikke initiativet ligge hos meg, sier han.

Det eneste han har fått fra Loe, er en kopi av boka, med personlig dedikasjon fra forfatteren, der han «håper det ikke gjør noe at brevene er trykket».

- Det er i seineste laget å melde ifra når det er trykt over 40000 eksemplarer.

I januar vender Magne Risa kursen hjem mot Cook Island, med ny lastebåt og nye prosjekter på gang.

SJOKKERT: Magne Risa føler seg utnyttet av Erlend Loe, som trykte brevene hans i romanen «L».