- Sjokkert over norske filmstudenter

Produsent slakter filmskolen.

(Dagbladet.no): Veteranprodusent Dag Alveberg satt i juryen under Nordisk film og tv-fonds Nordic Talents 2008 - et arrangement der avgangsfilmene til de nordiske filmskolene vises fram for bransjen.

Og ett land utmerket seg negativt, ifølge Alveberg: Norge.

- Sjokkert

- Jeg må si jeg ble sjokkert over kvaliteten på det jeg så. Det samme ble mine kolleger i juryen som kom fram til at de tre dårligste filmene var de norske. Nesten ingen av filmene hadde en historie å fortelle, de virket unspirerte og retningsløse. Om dette er nivået på filmene til avgangselevene framover, er det svært kritisk for norsk film, sier han til bransjebladet Rushprint.

Den norske filmskolen har fostret en lang rekke talenter som har gjort det skarpt i norsk film, men de siste årene har noe gått fryktelig galt, ifølge produsenten.

- Nå for tiden framstår Den norske filmskolen som middelmådighet satt i system. Jeg mener noe må gjøres i forhold til uttaket til skolen, det er der det starter. Det er feil personer som har ansvaret for inntaket, feil personer som slipper elever inn og feil folk som sitter som sensorer, sier Alveberg.

Forstår ikke

Dekan Malte Wadman ved Den norske filmskolen skjønner ikke helt hva Alveberg kritiserer.

KRITISK: Produsent Dag Alveberg er kritisk til nivået på ferske norske filmstudenter. Foto: NINA HANSEN
KRITISK: Produsent Dag Alveberg er kritisk til nivået på ferske norske filmstudenter. Foto: NINA HANSEN Vis mer

- Jeg kan ikke diskutere enkeltfilmer med Alveberg, men han får jo mene hva han vil om dette. Det jeg derimot liker dårlig er at han kritiserer hvem som tar inn studentene. Dette er jo folk fra bransjen - blant annet Produsentforeningen som Alveberg selv representerer, sier Wadman til Dagbladet.no.

Han viser også til at produsentene og Den norske filmskolen ikke nødvendigvis har sammenfallende interesser.

- Roar Uthaug gikk her, og han trakk over 200 000 på kino med «Fritt vilt» - tall som sikkert er i Alvebergs ånd. Selv er jeg kanskje mer spent på en type regissør som Hisham Zaman, som ikke har laget noen langfilm ennå, sier han.

I Rushprint-artikkelen viser også Alveberg til det høye konfliktnivået ved skolen. Det er heller ikke Wadman spesielt bekymret over.

- Konfliktene startet allerede da skolen var i planleggingsfasen. Det finnes ikke kunstskoler som ikke har konflikter, sier han.

- Sjokkert over norske filmstudenter